4 kenmerken van een gezonde relatie

0
812
4 kenmerken van een gezonde relatie, kenmerken van een gezonde relatie, gezonde relatie, relaties onderhouden, relatietips, genieten met en van elkaar

Niets is plezieriger dan een gezonde relatie met de mensen om je heen. Je krijgt energie van elkaar. Het werkt aanstekelijk. Je vindt het fijn om bij elkaar te zijn. Niet iedereen heeft gezonde relaties met de mensen om zich heen. En als jij daar 1 van bent, doe je jezelf echt te kort. Een gezonde relatie? Wat betekent dat nou precies? En hoe krijg ik gezondere relaties in mijn leven?

1. Onvoorwaardelijke liefde

Het eerste kenmerk is zo voor de hand liggend. Maar toch O, zo onduidelijk. Onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke houden van en geven om. Ondanks alle strubbelingen toch van elkaar blijven houden, elkaar de liefde blijven geven. Het is zo lastig. Helemaal wanneer je partner of dierbare je met bepaalde acties en reacties tot op het bot weet te frustreren. De liefde is desondanks toch zo sterk dat je bij elkaar terug blijft komen, omdat je de ander waardeert. Om de ander geeft, ondanks zijn of haar gebreken en eigenaardigheden.

Lees ook: Het bucketlist boek voor koppels – een pareltje!

Echte liefde is dat we ondanks alles de ander respectvol en eerzaam blijven behandelen. Liefde is een gezamenlijke investering die beide kanten op werkt. Met het geven van liefde, krijg je liefde. En door je open te stellen om liefde te ontvangen, kun je ook liefde geven. Begin altijd eerst bij jezelf en het geven van liefde. Verlang en verwacht nooit liefde, maar laat je verrassen, probeer het eerst bij jezelf te houden en te geven. Alleen vanuit het geven zelf al krijg jij met jezelf een gezondere relatie. Door iemand te nemen zoals hij of zij is met al zijn of haar eigenaardigheden en onbevooroordeeld te blijven staan in je relatie. Maakt dat je relatie sterker.

2. Eerlijke communicatie

Zeg wat je denkt en doe wat je zegt. Eerlijke communicatie. Iedere relatie bloeit door eerlijke communicatie. Ook al is de waarheid hard. Of wil je de boodschap niet verkondigen omdat je de ander weleens zou kwetsen. Kwetsen hoort bij relaties. Je kunt niet altijd een ander alleen maar tevreden houden. En dingen voor jezelf houden. Uiteindelijk gaat de schoen wringen en ontstaat er een ongezonde relatie. Waarschijnlijk 1 waarbij jij of de ander constant worstelt met frustraties waardoor emmers overlopen. Dat gaat uiteindelijk ten koste van je relatie.

Ook interessant: Wie jij dichtbij laat komen, kan je pijn doen

Denk wat je zegt en zeg wat je voelt. Veel gaat verloren wanneer jij jezelf niet uitspreekt. Het kan voor veel opheldering en duidelijkheid zorgen wanneer je (ook lastige) dingen bespreekbaar maakt.

3. Compromissen sluiten

De gulden middenweg. Hoe frustrerend ook. Je komt er niet door nooit toegeeflijk te zijn. Hoe vaak heb je weleens voor een situatie gestaan waarbij jij graag de linkerkant op wilde zeilen terwijl je partner of dierbare toch echt de voorkeur had om rechtsaf te slaan. Ga samen voor rechtdoor. Dan kom je er wel uit.

Een relatie is een kwestie van geven en nemen. Doet de een water bij de wijn, doe jij dan het brood erbij, eventueel met de sausjes. Of een kaasplankje. Of whatever. Wees er altijd op voorbereid om meer te geven dan te nemen, wanneer beide partijen dat doen is er een heleboel te winnen. Ik snap dat het frustrerend is, op sommige momenten voelt het alsof jij de hele tijd maar geeft en die ander iedere keer maar neemt en ontvangt. Ook dat is iets om weer een eerlijk gesprek over te voeren met elkaar.

Ook erg leerzaam: 10 tips voor een gelukkiger leven

4. Wederzijdse interesse

Ken je dat? Het gevoel dat jij degene bent die alleen maar MOET luisteren. Of dat jij juist degene bent die alleen maar MOET praten, omdat de ander niets toevoegt? O, ik heb ook talloze momenten gehad waarop er van mij verwacht werd dat ik maar eens even blij ging informeren wat de ander bezighield. Maar informeren naar wat mij interesseert, ho maar.

Heel lang heb ik mij daar druk om gemaakt. En toen heb ik de strategie van het luisteren maar eens toegepast. Gewoon oprecht, eerlijk met interesse luisteren naar wat een ander mij te vertellen heeft. En eerlijk als je van iemand houdt en om iemand geeft, is het merendeel wat die persoon vertelt, waar hij of zij enthousiast over is, ook best wel interessant om naar te luisteren. Die persoon krijgt daar een positieve energie van.

Lees vooral deze even: Eigenlijk wil je niemand teleurstellen

En als je daaraan een opmerking toevoegt wat te maken heeft met hetgeen wat jij wil vertellen, dan trek je daarmee ook de aandacht naar wat voor jou belangrijk is om te delen. ‘Goh, ik ben van de week met mijn beste vriend uit eten geweest’. Of ‘Mijn zoon heeft zijn rapport gekregen’. Bedenk maar eens iets wat jou interesseert en wat jij wil delen en maak voor jezelf een opening wanneer je het gevoel hebt dat de ander niet luistert naar jou. Blijf het je frustreren gebruik dan kenmerk 2 en spreek het uit.

Heb je wat gehad aan deze blogpost? Helpt dit je relatie te laten groeien of opbloeien? Kun je na het lezen van dit artikel betere relaties aangaan en onderhouden? Laat dan even een berichtje achter in de reacties! En deel dit met je vrienden. 

Nog een boeiend artikel lezen: Hoe om te gaan met de mening van een ander?