Altijd streven naar meer, mooier, beter, perfectie

0
1068
Perfectie, meer, beter, mooier, streven

Het is zo vast ingesleten in je leven. Streven naar perfectie. Het perfecte plaatje. Een groter huis, een betere baan, meer verdienen, betere relaties, meer vrije tijd, een luxere auto, het perfecte lichaam, beter in je vel zitten, meer tijd en aandacht aan je gezin kunnen spenderen. Worden we nu zoveel gelukkiger door te streven naar die perfectie?

Het streven naar dat alles goed is. Gaat jou leven op alle fronten ook niet zoals jij wil? Dat kan kloppen. Het kan niet goed gaan zonder dat het af en toe wat slechter gaat. Je kunt niet altijd gezond zijn en nooit ziek worden. De zon kan niet altijd schijnen zonder dat het gevolgen heeft, bijvoorbeeld complete droogte. Je kunt niet altijd door iedereen begrepen worden.

Ideaalbeeld

Het streven naar perfectie, ik wil het beter doen, meer presteren, in goede gezondheid verkeren, leven naar je perfecte ideaalbeeld, maar dat toch niet voor elkaar hebben. Het is een drijfveer. Het houdt je bezig en helpt je soms de mooiste dingen in je leven te bereiken. Maar het kan je ook ontzettend tegen houden om te genieten van het hier en nu. Die innerlijke onrust van het iedere keer meer willen, beter wensen, mooier verlangen heeft tot gevolg dat je vaak geneigd bent te denken dat het hier en nu nog niet volmaakt is. Wat tot gevolg kan hebben dat je blijft piekeren, malen, stressen en frustreren over hoe je nu werkelijk je ideaalbeeld kunt bereiken.

Het is prachtig en ik spoor mensen dan ook geregeld aan om te onderzoeken hoe hun ideaalbeeld eruit ziet. Toch zijn er ook de vraagstukken die hierbij ontstaan: Als ik te weinig presteer schiet ik tekort, ik heb zelden het gevoel dat ik het goed doe, mijn leven gaat niet zoals dat ik verlang, ik voel me minder waard dan een ander, ik wil graag bereiken wat die ander heeft, ik wil de buitenwereld laten zien dat ik het goed voor elkaar heb.

Lees ook: Het maximale leven, waar iedereen naar zoekt.

Bewijsdrang en perfectie

Het is de drang om jezelf te bewijzen dat je het goed doet. Perfectie. Dat kan te maken hebben met een negatief zelfbeeld of bepaalde verwachtingen die jij van het leven hebt. Over hoe het ideale leven er voor jou uit zal zien wanneer alles gaat zoals dat je wenst zoals het gaat.

Maar voor wie doe je het eigenlijk? Wanneer is het genoeg? Wanneer heb jij het gevoel dat je het maximale leven bereikt hebt?

Soms moet je gewoon niet zo streng voor jezelf zijn. Beseffen en accepteren dat het hier en nu, wie jij bent en wat je doet goed is.

We leven in een wereld waarin het uitdelen van complimenten schaars is. Je ouders, leraren, familieleden, vrienden, kennissen, leidinggevende, collega’s, eigenlijk iedereen heeft wel een op of aanmerking over hoe het beter kan. Kijk eens naar die vriend van je, je broer, zus, vader, moeder, oom of tante. Die doet het toch veel beter? Ik ben van mening dat er een gedeelte van die bewijsdrang ontstaat doordat alles wat je doet, soms ook voor anderen niet genoeg, niet goed of passend is naar de verwachtingen die zij hebben. Van zichzelf of van jou. En dat voedt je bewijsdrang dan weer.

Evenals dat wanneer jij een bepaalde verwachting van je leven hebt, die jij niet nakomt. Dan doe je het voor jezelf ook niet altijd even goed. Omdat je niet bereikt wat jij van jezelf verwacht te bereiken. Soms moet je gewoon niet zo streng voor jezelf zijn. Beseffen en accepteren dat het hier en nu, wie jij bent en wat je doet goed is.

Ook interessant: Kwetsbaarheid als kracht

Verwachtingen

Mensen verwachten altijd iets van een ander. Ga even na voor jezelf, jij hebt waarschijnlijk ook een bepaalde verwachting van een ander. Dat hij of zij iets gaat doen naar wat jij denkt dat goed is. Maar het komt er niet van. Is dat fair?

Evenals dat een ander altijd iets verwacht van jou. Als jij zou doen wat een ander van je verwacht, zou je dan nu een baan hebben waarin je gelukkig zou zijn? Zou je een partner hebben waarmee je verder wil in je leven? Heb je dan een huis waar jij graag in woont, of in een huis dat jou geadviseerd is en niet eigen voelt? Zou je dan een leven hebben dat bij jou persoonlijk past?

Laat alle verwachtingen die een ander van jou heeft los.

Je kunt niet voldoen aan iedereen zijn of haar verwachtingen.

Wat verwacht je eigenlijk van jezelf? Altijd op het top van je kunnen presteren? Altijd lekker in je vel zitten en streven naar het maximale? Dat je moet voldoen aan jouw persoonlijke ideaalbeeld? Het ideaalbeeld zoals dat jij hem schetst zal waarschijnlijk nooit zo worden, als dat jij hem schetst. Je hebt altijd te maken met tegenslag en teleurstellingen. Met obstakels, worstelingen en hindernissen. Je wordt nooit perfect gelukkig en dat hoeft ook niet. Je hoeft alleen maar (jezelf) te zijn.

Lees ook: Wie jij dichtbij laat komen, kan je pijn doen

Gehoord en gezien worden (erkenning)

We zijn allemaal op zoek naar dat stukje erkenning. Want hoe graag wil jij horen dat je het goed doet, dat je dierbaren trots op je zijn. Dat jij het goed hebt gedaan. En je bent bereid om heel veel te doen om dat gevoel van erkenning te krijgen.

Weet je, die bevestiging krijg je nooit. Het is niet zo ingepeperd in de samenleving dat iedereen je die bevestiging gaat geven, die erkenning die je nodig hebt. Zodat jij niet meer het gevoel hebt je te moeten bewijzen. Zodat je uiteindelijk achterover kunt gaan zitten omdat je niets meer hoeft te bewijzen. Die manier waarop je hoopt die erkenning te krijgen, dat is een droom. Dromen zijn prachtig, maar deze is onbereikbaar.

Ook interessant: Hoe kun je ieder probleem oplossen?

Laat die droom los

Je hebt niemand iets te bewijzen. Je hoeft voor niemand beter dan je best te doen of harder te lopen dan dat goed voelt of goed voor je is. Die erkenning, die waardering gaat niet komen. Niet iedereen zal je een veer in de kont steken. Je bent pauw op je eigen voorwaarden. Zoek dat wat je nodig hebt bij jezelf in het hier en nu.

Niet iedereen zal je een veer in de kont steken. Je bent pauw op je eigen voorwaarden.

  1. Heb jezelf lief om wie je bent en wat je doet
  2. Het hier en nu is goed zoals het is
  3. Jij bent de moeite waard
  4. Jij bent genoeg
  5. De verwachting die anderen van jouw hebben is hun verantwoordelijkheid, niet die van jou.
  6. Geniet van wat je hebt bereikt
  7. Vier je leven zoals hij nu is
  8. Zoek niet naar een reden om meer te genieten, je hebt ook geen reden nodig om je druk te maken toch?

Lees ook: Niet morgen, maar nu – Neem de controle terug over je leven!

Zelfwaardering en dankbaarheid

Alles valt of staat met zelfwaardering en dankbaarheid. Ik snap dat je soms aan jezelf twijfelt, je zelfs soms niet genoeg vindt, dat je jezelf te dik vindt, te dun of dat je vindt dat je er een ongezonde leefstijl op nahoudt, dat je graag meer wil presteren of beter, dat je mooier wilt wonen of groter, dat je meer geld wil verdienen en er betere relaties op na wil houden, dat je geaccepteerd, gehoord en gezien wil worden, of graag een compliment krijgt en daar hard voor werkt.

Toch begint het bij het waarderen van wie jij bent om wie je bent, om wat je doet, de prachtige unieke jij waar eigenlijk niets aan toegevoegd hoeft te worden omdat je goed bent zoals je bent.

Alles valt of staat met zelfwaardering en dankbaarheid.

En bij het waarderen wat je hebt, omdat je ademt, leeft, soms prachtige relaties hebt op basis van vertrouwen, liefde, wederzijdse interesse en respect. Omdat je toch een dak boven je hoofd hebt, eten in de koelkast en een baan waarin je gelukkig kan zijn op bepaalde momenten.

Lees ook: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Doe dit voor meer zelfwaardering en dankbaarheid

Het begint met het onderzoeken wat jij aan jezelf waardeert. Pak eens pen en papier, of je telefoon. En maak een lijst met de dingen die jij aan jezelf kan waarderen. Gewoon omdat het onderdeel van jou is. Welke punten maken dat jij jezelf kan waarderen om wie je bent. Omdat je zoveel liefde geeft, altijd begripvol bent, onbevooroordeeld, gedisciplineerd, gedreven, passioneel. Of dat je altijd klaar staat met een luisterend oor. Wat het ook maar is wat jij aan jezelf kunt waarderen.

Onderzoek daarnaast waarvoor je dankbaar mag zijn. Voor je liefdevolle gezin, je prachtige baan, je mooie huis, geweldige relaties, beste vriend of vriendin. Je afwisselende baan, het mooie weer, het feit dat je ademt, in goede gezondheid verkeerd. Dat er altijd eten in de koelkast staat. Dat dat stukje fruit dat je nu aan het eten bent zo heerlijk smaakt. Voor dat prachtige boek dat je aan het lezen bent, of dat inspirerende stukje tekst. Dat het vandaag mooi weer is en de zon schijnt, of dat de regen klettert op het dak. Voor de ochtenddauw of de zonsondergang. Je kinderen die heerlijk met elkaar aan het spelen zijn.

Doe dit twee keer per dag. Bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond. En herinner jezelf er regelmatig aan. Dankbaarheid en zelfwaardering doet leven. En het doet je leven goed. Het leven is goed. In het hier, in het nu. Jij mag er zijn. Jouw leven mag er zijn. Het is van jouw!

Lees ook: Onzekerheid, hoe kom ik ervan af?

Helpt dit artikel jouw om om te gaan met je perfectionisme, of het streven naar meer, beter en mooier en het meer genieten van je leven door dat allemaal los te laten? Of heb je andere bijzondere ervaringen te delen naar aanleiding van dit artikel? Laat het dan even weten in de reacties. Deel ook dit artikel met je vrienden!