Leven we om te werken, of werken we om te leven?

0
467
Werken om te leven, leven om te werken, brood op de plank, kwaliteit van het leven

Boeken algemeen

Leven we om te werken, of werken we om te leven? 

Wat is voor jou de kwaliteit van het leven? De kwaliteit van het leven is in deze moderne samenleving soms ver te zoeken. Leven we om te werken, of werken we om te leven? Staat het werk wat we doen in verhouding tot wat wij verlangen van het leven? Brengt ons werk ons wat wij verlangen van ons leven? Is ons werk onderdeel van de kwaliteit van ons leven? Gemiddeld werkt een mens 6 tot 9 uur per dag vijf dagen in de week. Dan kom je toch al gauw een gemiddeld aantal werkuren van dertig per week. Per dag ben je er misschien in je hoofd ook nog een uur of twee mee bezig in je vrije tijd. Mag je dan van je werk verlangen dat het je geeft wat jij ervan verwacht? Natuurlijk!

Ook interessant: Altijd druk, neem jij tijd voor jezelf?

‘Er moet brood op de plank komen’

De tegenwoordig alom bekende uitspraak: ‘Er moet brood op de plank komen’, is voor velen van ons de drive om ons werk uit te voeren. Maandelijks krijgen wij ons loon al dan niet keurig uitbetaald wat maakt dat we onze hypotheek, de scholen van de kinderen, onze auto en vaste lasten van kunnen betalen. Leven we om te werken, werken we om te leven? Brengt het werk de kwaliteit in ons leven wat wij ervan verwachten?

Voel ik me slechts een van de ondergewaardeerde nummertjes van de baas, die hij of zij in tijden van crisis makkelijk aan de kant schuift? Of weet onze meerdere ons in te schatten op onze waarde als mens? Hebben we een keus om te doen wat we willen, wat we verlangen? Durven we verder te kijken dan de opgetrokken onzichtbare grenzen die we onszelf stellen en onze levenswensen in te zien? Zijn we dan bereid om na te jagen waar we altijd van gedroomd hebben? Of moeten we ons wanhopig vastklampen aan de realiteit en onze neiging om alles onder controle te houden?

Interessant: Mijn werk geeft geen voldoening

Ieder mens is uniek

Wat mij persoonlijk ontzettend veel inzicht heeft gegeven in de kwaliteit van het leven en wat ik van het leven verlang is te onderzoeken wat mijn levensdoel is. Ik heb van kinds af aan al de wens om andere mensen gelukkig te maken. Maar dat wil ik wel op mijn eigen voorwaarden doen. Ik wil wel de aspecten die ik tot mijn kwaliteit van het leven beschouw bewaken. Vanuit mijn eigen wens valt er veel meer te realiseren dan vanuit het werken voor een werkgever die mij niet op mijn waarde schat.

Elk mens is anders. Ieder mens is uniek. Iedereen heeft zijn/haar eigen vaardigheden, capaciteiten, kwaliteiten, levensdoelen, wensen, dromen en eigenaardigheden. Is de kwaliteit van het leven iets dat we zoeken op het sociale vlak in de vorm van een relatie en gedeelde passie met iemand van een ander of misschien wel hetzelfde geslacht?

De kwaliteit van het leven

Is de kwaliteit van het leven iets dat we zoeken bij onze vrienden, die ons steunen, die er altijd voor ons zijn, zelfs als ons gezicht op onweer staat en wij weer eens de neiging hebben om ze uit de weg te gaan? Of is de kwaliteit van het leven om een rijk en welvarend leven te hebben door ons leven met dure spullen en producten te vullen waarvan we negen van de tien dingen die we aanschaffen eigenlijk helemaal niet nodig hebben? Is de kwaliteit van het leven niet zoveel meer dan dat?

Gerelateerd artikel: Iedereen heeft een missie, wat is die van jou?

De kwaliteit van het leven is een verzameling van wensen en behoeften die voor ons ieder persoonlijk en uniek aan ons ge- en verbonden zijn, in meerdere of mindere mate veranderbaar. Wensen en behoeften die wij al dan niet in meerdere of mindere mate nastreven en realiseren. De kwaliteit van het leven is een gewaarwording waar we op het moment dat we het beseffen onze vinger op kunnen leggen en dat we dan kunnen zeggen: Dat! Dat is de kwaliteit van ons leven! Gunnen wij onszelf datgene wat wij beschouwen als zijnde de kwaliteit van ons leven of blijven we altijd doorgaan zonder verder te kijken dan dat onze neus lang is?

Boeken algemeen