Wie is je grootste voorbeeld?

0
446
Wie is je idool, je idool, je grootste voorbeeld, aan wie neem jij een voorbeeld, waar neem jij een voorbeeld aan, concert, podium

Oefening: Je wil graag iets verbeteren aan jezelf? Je bent op zoek naar iets dat je kan motiveren.Of je hebt een hekel aan je werk of school, maar je weet niet wat je anders zou willen doen? Je bent op zoek naar een doel. Of wil je je leven anders vorm geven, maar je weet niet waar je moet beginnen? Misschien ben je wel gewoon nieuwsgierig? Dan is de volgende oefening wat voor jou! Te beginnen met de vraag: ‘Wie is je grootste voorbeeld’?

Iedereen heeft iemand waar hij of zij tegenop kijkt, bewondering voor heeft. Of die hij/zij graag zou willen zijn.

Gerelateerd: Vijf tips voor een geweldig leven!

Je grootste voorbeeld kan iedereen zijn

• Wie is je grootste voorbeeld? Wie zou je willen zijn? Met wie identificeer je je? Noem minimaal 1 en maximaal 3 personen. Dit kan iedereen zijn. Bijvoorbeeld een coach, mentor, leraar, sport atleet, artiest, schilder, je broertje, je ouders enzovoorts.

Als je bij de eerste vraag meerdere personen als voorbeeld kiest, maak onderstaande vragen dan voor ieder van jou voorbeelden. Vergelijk na die tijd dan de uitkomsten met elkaar en kies de uitkomsten die het beste bij jou passen.

• Omschrijf wat maakt dat je graag deze persoon zou willen zijn. Waarom is deze persoon je grote voorbeeld. Noem minimaal 3 dingen.

• Wat weet je al van deze persoon?

Zoek je idool op!

Zoek je grootste voorbeeld persoon eens op in je dagelijkse leven, op een video of probeer de persoon te observeren op een andere manier. Dit kan bijvoorbeeld ook een herinnering zijn. Kies een situatie waarin je deze persoon als voorbeeld ziet beantwoord de volgende vragen:

Gerelateerd: Hoe haal je meer uit je leven?

• Kijk nou eens naar het uiterlijk van je grootste voorbeeld. Naar het haar, naar de kleding, het postuur. Naar het voorkomen van die persoon. Beschrijf de dingen die je opvallen.

• Kijk nou eens naar het gedrag van je grootste voorbeeld. Hoe gedraagt je idool zich? Is die uitbundig, ingetogen, enthousiast, gemotiveerd, actief of misschien helemaal niet?

• Hoe zou jij de eigenschappen van dit idool omschrijven?

Spiegelen op jezelf.

• Wat heeft je grootste voorbeeld dat jij ook hebt? Denk hierbij niet alleen aan wat hij/zij bezit qua geld, maar ook aan zijn/haar eigenschappen.

• Wat heeft jouw idool wat jij graag zou willen hebben? Denk hier aan de dingen die je eigen zou kunnen maken of die je zou kunnen verkrijgen. Noem er minimaal 3.

• Waarom zou je dit graag willen? Maak de volgende zinnen af:
Ik wil dit graag omdat………
Als ik dit bereik dan……..
Ik zou mij………voelen als ik dit bereikt hebt

• Wat zijn je opties? Zou je wat kunnen doen om dit eigen te kunnen maken of verkrijgen? Wat is er voor nodig? Bedenk niet alleen de meest voor de hand liggende opties, maar ook de meest absurde.

• Wat ga je nu concreet doen om deze eigenschappen, vaardigheden, kenmerken etc. Te bereiken voor jezelf? Wat ga je doen om het je eigen te maken of te verkrijgen?

• Plan een startdatum en tijdstip. En start dan ook echt.

Iedere stap die je zet, is een stap dichterbij waar jij wil staan.

Soms duurt het even voor het resultaat zichtbaar wordt. En door consistent en consequent met die dingen bezig te zijn, ga je er uiteindelijk komen.

Succes

Bedankt voor je tijd om deze oefening te doen. Hopelijk heeft het je nieuwe inzichten kunnen bieden. Ik ben benieuwd hoe je de oefening hebt ervaren, dus schroom niet om je reactie te plaatsen.

Deel deze oefening als het je helpt, zo help je ook anderen om hun doel te definiëren, te omschrijven en te bereiken.– Scott