Omgaan met agressie

0
651
Omgaan met agressie, omgaan met geweld, omgaan met misbruik, misbruik, geweld, agressie, agressie tips

Omgaan met agressie. Veel mensen zijn geneigd om hun woede vast te houden. Er niet over te praten en constant maar alles in te houden wat hen irriteert. Hoe je beter kunt anticiperen op dat gedrag, hoe je beter kan omgaan met agressie, dat lees je hier. Dit artikel is geplaatst op 21 januari 2016 en aangepast en verbeterd op 21 februari 2018.

De pan

Woede vasthouden
is als een pan die je vult met water,
die je vervolgens op het vuur zet.
Wat gebeurt er met een pan kokend water?
Als je die te lang op het vuur laat staan
zonder het vuur lager te zetten of uit te draaien
dan zal het kokende water op een gegeven moment
de pan doen overstromen en je krijgt er
een mooie bende van.

Koken van woede

Omgaan met agressie is een kunst

Wat gebeurt er als je je woede te lang vast houdt, zonder er wat mee te doen? Dan gaat het er op een gegeven moment uitkomen zonder dat je er controle over hebt. Dit kan ervoor zorgen dat het escaleert. Vele relaties en vele mensen zijn door schade en schande wijs geworden. En toch houden nog steeds veel mensen hun woede vast.
Er is een situatie, een voorval geweest dat jou zo kwaad heeft gemaakt dat je letterlijk kan koken van woede. En dan is omgaan met agressie best een kunst opzich.

Lees ook: Laat jij je ook beïnvloeden door de mening van een ander? 

Omgaan met agressie tips.

Wat zou je kunnen doen om dit probleem aan te pakken?
Maak het bespreekbaar met de persoon die een aandeel heeft in het ontstaan van jou woede, van je kwaadheid. Het kan zo zijn dat deze persoon er helemaal niet van op de hoogte is. En er geen erg in heeft dat die situatie zo zwaar op jou drukt.

Probeer geen oordeel te vellen maar probeer het te betrekken op de feitelijke situatie, bijvoorbeeld: ‘Ik heb het gevoel dat je constant maar verwacht dat ik voor je klaarsta, maar als ik je nodig heb dan lijkt het net alsof je niet thuis geeft. Daarin ben ik best teleurgesteld en dat maakt dat ik best een beetje pissed off kan zijn en reageren’.

‘Ik heb het gevoel alsof ik altijd maar alles moet doen hier in huis en jij de neiging hebt om alles maar aan mij over te laten, dit maakt mij best een beetje kwaad’, ‘wat zijn jou gedachten hierover’?

Wacht niet tot het te laat is! Ik kan me zo voorstellen dat je die consequenties liever niet ondergaat.

Bedenk voor jezelf een manier die bij je past, blijf met elkaar in gesprek. 9 van de 10 keer is de ander niet op de hoogte van jou emoties, van jou woede. Ga met de ander in gesprek en probeer niet te veroordelen en de ander in de waarde te laten.

Niet genoeg informatie? Lees dan de volgende artikelen ook eens:

  1. Omgaan met conflicten doe je zo!
  2. Mensen oordelen nu eenmaal
  3. Omgaan met emoties
  4. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
  5. Luisteren naar je gevoel, hoe doe je dat?

Boektip:

  1. The Secret Boekreview
  2. Dromen, durven, doen – Boekreview