De 6 menselijke behoeften – volgens Tony Robbins

0
2454
Liefde, connectie, liefhebben, beminnen, behoeften, liefde is een behoefte

Ieder mens heeft behoeften. Alles wat je bereikt of niet bereikt in je leven is afhankelijk en/of in samenhang met die menselijke behoeften. Welke emotie je ook wil bereiken of verklaren, wat je passie of missie ook is, waar je ook maar uit wil komen. In het leven heb je altijd te maken met deze zes menselijke behoeften. 

De zes menselijke behoeften

Uitgaande van de zes menselijke behoeften, (Tony Robbins) beschrijven wat jij en ik nodig hebben. Om de tikken, om ons staande te houden en gaande te blijven. We hebben allemaal dezelfde 6 behoeften maar hoe we die waarderen en in welke volgorde is bepalend voor ons leven.

1. zekerheid/comfort

De behoefte aan zekerheid, duidelijkheid comfort is het weten wat je te wachten staat op welk moment. Je wil zeker zijn van je baan, financiën, je relaties/vriendschappen. Eigenlijk wil je het gevoel hebben controle te hebben over alles wat er gebeurt. Ondanks dat je in zekere zin weet dat je nooit overal controle over zal kunnen hebben.

Eigenlijk wil je het gevoel hebben controle te hebben over alles wat er gebeurt. Ondanks dat je in zekere zin weet dat je nooit overal controle over zal kunnen hebben.

De ervaring alles onder controle te hebben geeft ons een gevoel van comfort en zekerheid. We willen pijn en stress het liefst vermijden en ook nog plezier creëren. Het beïnvloed hoeveel risico we bereid zijn om te nemen, op het gebied van onze relaties, in ons werk, in onze financiën. De hoger de behoefte aan zekerheid, des te minder risico je aan zal willen gaan dan wel emotioneel kan verdragen. Dit is tevens waar je risico tolerantie vandaan komt.

Lees meer: 7 tips voor persoonlijke groei

2. onzekerheid/variatie

Hou je van verrassingen? Als je ‘ja’ hebt geantwoord maak je zeker een grapje! Je houdt van verrassingen die jij wenst. De verassingen die je niets wenst noem je problemen! Toch heb je ze nodig om in je kracht te kunnen staan, om jezelf te kunnen ontwikkelen. Je kunt niet in je kracht gaan staan en groeien wanneer je niet iets hebt dat je een uitdaging biedt.

Ook interessant: Onzekerheid, hoe kom ik ervan af?

3. veelbetekenend/belangrijk

Je kunt je belangrijk voelen door goede zakelijke deals te kunnen sluiten. Een aanzienlijk vermogen te beschikken. Kwalitatieve relaties aan te trekken. Het zetten van een tattoo. Het starten van een eigen bedrijf. Je kunt je veelbetekenend voelen door je universitaire diploma, of door grotere problemen te hebben dan ieder ander die je tegenkomt in je leven. En natuurlijk ook door meer spiritueel ingesteld te worden, meer religieus.

Veel geld spenderen, of juist erg weinig, kan je een belangrijk gevoel geven. Er zijn ook mensen die ervoor betalen om zich ‘speciaal’ te voelen.

Lees ook even: Heb je ook het gevoel niet vooruit te komen?

4. Liefde en connectie

Liefde wordt ook wel de zuurstof van het leven genoemd. Het is alles wat je verlangt en het meest nodig hebt. Wanneer we ons compleet geliefd voelen, voelen we ons levend. Maar wanneer de liefde over is, zijn we bereid om vrede te nemen met de connectie, de kruimels van de liefde. Omdat de pijn van het verlies zo groot is. Je kan het gevoel van liefde ervaren door connectie, intimiteit, vriendschap of wandelen in de natuur. Als niets meer werkt kun je nog altijd een hond nemen.

Liefde wordt ook wel de zuurstof van het leven genoemd

De eerste vier noemt Tony Robbins de behoeften van persoonlijkheid. We vinden allemaal wel een manier om hier vrede in te vinden. Door bijvoorbeeld harder te werken, een groter probleem te bedenken, of verhalen te verzinnen om ze te rationaliseren. De laatste twee menselijke behoeften zijn behoeften die levenskracht geven. Als we die behoeften ook weten te vervullen kunnen we pas echt maximaal leven!

Lees ook: Het maximale leven, waar iedereen naar zoekt.

5. Groei

Als je niet aan het groeien bent, ben je eigenlijk aan het ‘sterven’. Dat klinkt misschien wat extreem. Maar als je niet vooruitgaat sta je stil. Een bedrijf die niet groeit, als een relatie niet groeit, als jij niet groeit, dan maakt het niet uit hoeveel geld er op jou bankrekening staat of hoeveel vrienden je hebt, of hoeveel mensen er houden van jou, je zal dan geen echte voldoening ervaren. Als reden om te groeien, geloof ik net als Tony Robbins, dat het nodig is om te kunnen geven.

als je niet vooruitgaat sta je stil.

Ook interessant: 5 dingen waar je per direct mee moet stoppen

6. Contributie

Wat Tony Robbins altijd zegt ‘The Secret to living is giving’. Ofwel het geheim van het leven is geven. En daar ben ik het volledig mee eens. Het leven draait niet om mij, maar om wij. Ga maar eens na, als je goed nieuws te horen hebt gekregen en je bent er helemaal enthousiast over, ga je dan niet eerst even iemand bellen om het goede nieuws te vertellen? Delen verbeterd alles wat jij op dat moment ervaart.

Het leven gaat werkelijk over het creëren van betekenis, van waarde. En betekenis komt niet van wat je krijgt maar van wat je geeft. Uiteindelijk maakt wat je krijgt jou niet gelukkig maar wie je bent en wat jou algehele bijdrage is in het leven om de levens van anderen en van jezelf te verrijken.

Lees ook even: Wat is er voor jou nu echt belangrijk?

Wat belangrijk is is wat en hoe jij over jezelf denkt

Het ultieme belang van het leven komt niet van wat er aan de buitenkant speelt, maar wat er van binnenin speelt. Het komt vanuit een gevoel van waardering voor onszelf. Wat niet iets is dat we altijd van een ander kunnen krijgen. Mensen kunnen je vertellen dat je mooi, slim, intelligent, de beste of meest vreselijke persoon bent die op deze aardkloot rondhuppelt. Maar wat belangrijk is is wat en hoe jij denkt over jezelf. Dat je wel of niet gelooft dat je diep van binnen kunt groeien en jezelf kunt blijven ontwikkelen zodat je meer kunt doen en meer kunt geven dat dat jij ooit van jezelf verwacht en/of geloofd had. Of dat je zelfs voor mogelijk hield.

Lees ook eens een boekrecensie: Niet morgen, maar nu – Neem de controle terug over je leven!

De rijkste persoon op aarde is degene die weet te waarderen.

Nog een interessant artikel lezen: Hoe komt het dat sommige mensen succesvol zijn?