Die ene persoon die energie kost

0
664
Die ene persoon die energie kost, weinig energie, persoon kost energie, iemand die energie kost, energie tekort
Die ene persoon die energie kost, meer nog dan dat het oplevert. Waarom doe je het eigenlijk nog? Wat maakt dat jij investeert terwijl je het gevoel hebt dat het andersom minder is? We kennen ze allemaal. De mensen die energie kosten. Hun situaties zijn altijd beroerder. Ze hebben het minder goed dan een ander. Meer frustraties. Meer pijn. Hun leven is moeilijker. Goh wat hebben ze het toch slecht. Of misschien ben jij die ene persoon die energie kost? Ook voor jou heb ik tips om ermee om te gaan.

Het breekt je op die persoon die energie kost

Het breekt je op. Die ene persoon die energie kost. Het kost je energie. En het levert je niets op. Waarom doe je het eigenlijk nog? Waar doe je het allemaal voor? Het tergt je. En het knaagt aan je. Je wordt er misschien zelfs wel een beetje moedeloos van. Die constante gesprekken over pijntjes. Hun beklag willen doen. Alsof jij het hert bent en zij de jager. Ze weten je te vangen in hun web van ‘hoe slecht de wereld ze behandelt’. Natuurlijk in eenieder van ons schuilt iemand die zijn of haar gevoel wil delen. Mijn tips voor jou komen zo. Eerst even het volgende.

Misschien ben jij zelf iemand die het gevoel heeft een groter beroep op een dierbare te doen dan degene aan kan. Is het erg? Nee dat dan weer niet.

Lees ook: De beste tips voor blijvende verandering!

Ben jij de persoon die energie kost?

Vaak geven mensen het wel aan. Tenminste als ze je dierbaar zijn. Mensen kennen hun eigen grenzen. Echter de een weet het makkelijker aan te geven dan de ander. Wanneer jij teveel van iemand vraagt, zal je het vast wel horen. Weet dan dat jij een persoon bent die iemand anders energie kost, op dat moment. In dat verhaal. Hoe ga je er dan mee om?

Ik zal je eerst een aantal tips geven voor degenen die energie kosten. En dan een aantal tips over hoe om te gaan met iemand die energie kost. Zo hoop ik beide kanten van het verhaal te kunnen belichten en op beide fronten mensen te kunnen helpen met hun vraagstuk.

Ook tof om te lezen: Ben jij ook altijd druk? En neem je ook geen tijd voor jezelf?

Een manier hoe je het gesprek zou kunnen aangaan als jij degene bent die energie kost:
 1. Heb je het gevoel dat jij degene bent die energie kost, vraag er dan naar.
 2. Heeft iemand jou laten weten dat je energie kost, informeer dan wat er energie kost (beter geconfronteerd worden met je eigen emoties, dan iets onuitgesproken laten en gefrustreerd te raken, toch?)
 3. Weet je wat hetgeen is dat de ander energie kost? Probeer je gedrag te veranderen, of laat weten dat je het er totaal niet mee eens bent en je er niet in kan vinden.
 4. Probeer je te verplaatsen in de ander, alsof je met een spiegel naar jezelf kijkt.
 5. Wees eerlijk in je eigen aandeel, maar veroordeel jezelf niet!
 6. Ben je het niet eens met de ander, geef dan aan wat de reden is (probeer als het je lukt om escalatie te voorkomen, want dat is niet de reden dat je het bespreekbaar maakt).
 7. Verwacht geen begrip voor jou verhaal, mensen zijn geneigd eerst aan zichzelf te denken en dan pas aan de ander.
 8. Lukt het niet om alles tegenover elkaar uit te spreken, ga je je frustreren, wordt je boos? Neem dan even afstand van de situatie. Biedt dan aan om er op een later moment op terug te komen.
 9. Twijfel je aan jezelf? Aan jou aandeel? Er hoeft geen schuldige voor het verhaal aangewezen te worden. Focus je op de oplossing van het probleem. Op de stressfactoren waar zowel jij als jou dierbare last van hebben. En probeer het bespreekbaar te houden.
 10. Wijs niet met de vinger naar een ander en verzoek een ander dat ook niet naar jou te doen. Je bent in overleg met elkaar om er samen uit te komen. En dat is de kant waar je naartoe wil.
 11. Plan eens iets leuks in met degene waar je eigenlijk van houdt, maar die je mateloos irriteert. Een etentje, een bezoek aan de sauna, of een ander uitje waar jullie beiden van houden. Wellicht dat de spanning doorbroken wordt door zo’n ontspannende activiteit samen.

Ook interessant om te lezen: Wat je denkt, maar wat je niet doet.

Er is iemand in je leven die je energie kost

Er is iemand in je leven die je energie kost. En dat is erg slopend. Want hoe ga je er mee om als het je zo opbreekt. Misschien slaap je er wel slecht door. Of heb je verminderde concentratie, ben je snel afgeleid. Omdat je gedachten bijvoorbeeld iedere keer leiden naar die persoon. Je zoekt een oplossing. Maar hoe jij ook je best doet. Je kunt er niet, wil er niet meer mee omgaan. Want het kost je teveel pijn, moeite, verdriet en energie.

 1. Je hebt altijd een keuze. Contact verbreken kan altijd. Ben je wel eens tegenover degene gaan zitten om te vertellen hoe jij het ervaart? Dat je je niet begrepen voelt, of gehoord?
 2. Weet de ander wel dat degene energie kost? Heb je het weleens uitgesproken? Het kan zijn dat degene helemaal niet in de gaten heeft dat hij of zij jou energie kost.
 3. Probeer een gesprek aan te gaan met degene die energie kost. Wat er voor jullie beiden in positieve zin zou kunnen veranderen wanneer jullie gesprekken zich bijvoorbeeld gaan richten op andere onderwerpen.
 4. Lukt het niet om een gesprek aan te gaan of een persoon rechtstreeks te confronteren met het feit dat deze energie kost. Probeer dan gesprekken aan te gaan over onderwerpen waarvan je merkt dat de persoon opleeft wanneer je daarover praat. Richt je aandacht af van het onderwerp dat de sloopkogel vormt in jullie relatie.
 5. Plan eens iets leuks in met degene waar je eigenlijk van houdt, maar die je mateloos irriteert. Een etentje, een bezoek aan de sauna, of een ander uitje waar jullie beiden van houden. Wellicht dat de spanning doorbroken wordt door zo’n ontspannende activiteit samen.

Lees ook: Mensen hebben altijd een oordeel!

Tips voor beiden.

Heb je het gevoel dat je er niet samen uit komt dan kun je altijd tijdelijke afstand creëren. Dat kun je bewust uitspreken, maar je kunt ook tijdelijk minder je gezicht laten zien. Feit is wel dat het na een tijdje gaat opvallen dat jullie elkaar niet meer zo vaak spreken of zien. En dan gaan er vragen komen. Ik denk dat eerlijk zijn over de pauze in jullie relatie dan de beste oplossing kan zijn wanneer niets meer lukt.

Contact verbreken kan altijd nog. Echter als het niet iemand is die je graag kwijt raakt zou ik persoonlijk ook niet snel voor die optie kiezen.

Weet ook dat een ander een eigen mening mag hebben, evenals jij die van jou. Soms moet je even afstand nemen om dichterbij elkaar te komen. En soms moet je voor jezelf kiezen. Wat je ook doet, je hebt altijd een keuze.

Lees ook: 5 tips om je relaties te verbeteren!

Ook ik heb wel eens voor de keuze gestaan

Ik heb zelf ook wel meer dan eens voor de keuze gestaan: Ga ik hiermee door óf niet? Neem ik afscheid óf afstand? En heel eerlijk, zelfs als ik weet dat een situatie niet goed voor me is, blijf ik overwegen. Een wat, als, dan scenario. Ervaring en mijn ervaringen leren mij dat die eeuwige knoop die er zit, een knoop blijft tot die doorgehakt wordt. Linksom of rechtsom.

Mijn tip: blijf je eigen gevoel niet in de weg zitten. Daar is het leven te kort voor. Spreek het uit naar elkaar en wie weet valt het allemaal dan toch wel weer ontzettend mee!

En nu je toch aan het lezen bent. Heb je mijn boekrecensies al gelezen:

 1. The Secret Boekrecensie
 2. Dromen, durven, doen, het boek dat je niet moet lezen!

Toch liever nog een tof artikel lezen: Je leven per direct anders inrichten!