Eigenlijk wil je een ander niet teleurstellen

0
924
Eenzaam, alleen, alleen op een feestje, muurbloem, genegeerd.

Eigenlijk wil je een ander niet teleurstellen. Stel ik ben uitgenodigd voor een feestje bij een vriend die ik al heel erg lang ken. Eigenlijk heb ik absoluut geen zin in dat feestje aangezien daar mensen komen waar ik totaal geen klik mee heb. Ik wordt er gewoon al zenuwachtig van als ik eraan denk. Het is er ook eigenlijk nooit gezellig. Eigenlijk wil ik me afmelden, maar ik wil een ander niet teleurstellen. Nu, ik zal je een voorbeeld geven hoe dat feestje dan verloopt.

Na het begroeten van de gastheer en zijn vrouw. Zit ik daar al gauw in een hoekje. Mijn biertje op de tafel, wat nootjes of chipjes erbij. Ik. De muurbloem. De planten in het huis is meer aandacht gegund dan dat ik krijg. Niet dat ik in het middelpunt zou willen staan. Nee, dat niet. Het zou wel fijn zijn om iemand hebben om een gezellig gesprek mee te voeren. Hoeft voor mij ook niet al te diepzinnig. Toch hoeft het ook niet te gaan over het weer. Dan praat ik wel met iemand op straat. Dus daar zit ik dan. Op mijn klok te kijken of het al tijd is om weer naar huis te gaan. Ik vraag me af of ik het kan verkopen om nu het pand te verlaten. Het liefste wil ik opmerkingen voorkomen als: ‘Ga je zo vroeg weg’? ‘Maar je bent er net’! De vraag: Hoe kan ik hiermee omgaan zonder dat ik de ander teleurstel?
Bovenstaande vraag kreeg ik aangereikt van een van mijn lezers.

Vijf opties hoe je om kunt gaan met het gevoel van teleurstellen.

Weet je, het is een kunst om je eigen grenzen te kennen. Grotere kunst is om ze te bewaken. Nog grotere kunst is om voor jezelf op te komen. Teleurstellen. Stel jezelf vooral niet teleur!

Optie 1: Wees concreet en zeg af.

Ik denk persoonlijk dat je in de eerste instantie voor jezelf duidelijk moet hebben dat je niemand verantwoording af hoeft te leggen voor jou keuze. Door aan te geven dat je niet komt. ‘ Ik ben helaas verhinderd’ je hoeft verder geen antwoord geven. Als de vraag komt ‘ Waarom ben je verhinderd’ kun je zeggen, omdat ik helaas verhinderd ben.

Optie 2: Spreek af op een andere dag.

Tweede optie is te laten weten dat je verhinderd bent en graag op een andere dag komt. Wederom, de reden is niet belangrijk. Je hoeft je niet te verantwoorden. Je maakt de keuze omdat jij de keuze maakt. Jij kiest voor je eigen geluk. Voor dat waar jij je prettig bij voelt. En wat je ervaart op dat moment. Jouw keuze. Jouw kracht. Doe wat jij wil!

Optie 3: Zeg gewoon niets en laat niets weten.

Derde optie, ga niet en zeg ook niets. Dan heb je wel kans op scheve gezichten, maar wederom je bent geen verantwoording schuldig. Behalve tegenover jezelf, waarbij je je prettig voelt. Ik snap dat het moeilijk is. En dat het niet bij je past om niets van je te laten horen. Deze optie kan erg moeilijk voor je zijn. Je wil graag je vriend tevreden houden en niet tekort doen. Maar wat doe je nu met jezelf? Ga na wie voor jou de meest belangrijke persoon is in jouw leven. Als het je teveel energie kost en je kunt er bijvoorbeeld niet van slapen, dan doe je jezelf echt tekort.

Optie 4: Ga wel en accepteer de situatie.

Vierde optie: ga wel en accepteer de situatie. Blijf zolang je wil. Wederom je bent alleen jezelf verschuldigd dat jij kiest waarbij je je prettig voelt. Je bepaalt toch zeker zelf wel hoelang je blijft. Een excuus heeft je gastheer niet nodig. En hoef je niet te geven. Antwoord geven is geen moeten. Al lijkt het soms wel zo.

Optie 5: Eerlijkheid duurt het langst, zegt men.

Vijfde optie: ‘ga niet en laat weten dat de reden is dat je niet iedereen op dat feest even gezellig vindt’, dat mag je vinden. Je hebt recht op jou mening. Op jou gevoel en om dat uit te spreken. Eerlijkheid duurt het langst, zegt men. Maar duurt eerlijkheid het langst als je niet eerlijk bent tegenover jezelf? Dat jij niet de keuze maakt die je eigenlijk wil maken. Omdat het eigenlijk toch vervelend voelt dat jij op een feestje moet gaan zitten met allemaal mensen waar je helemaal niets mee hebt. Die zich niet voor je interesseren. Je bent meer waard dan dat. En er zijn mensen in jouw leven waarbij jouw aanwezigheid beter past als in zo’n gedwongen setting.

Ook interessant: Mensen hebben altijd een oordeel!

Wees trouw aan jezelf en jouw eigen gevoel.

Wees trouw aan jezelf en aan je eigen gevoel. Kies de weg die het beste bij jou persoonlijk past. Ga niet voor mijn opties. Ga voor je eigen. Kies voor je gevoel. En wat voor jou het meest prettig is. Het is niet makkelijk om het gevoel te hebben dat je een ander teleur moet stellen. Of dat je het gevoel hebt te moeten. Terwijl je er eigenlijk niet op zit te wachten.

Lees ook even: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Je hebt altijd een keuze. Volg je hart, volg je gevoel. Luister naar jezelf en zet jezelf altijd eerst op nummer 1. Met eerbied en respect voor anderen. Toch, behoud altijd de eer aan jezelf. Kies, anders zal er toch een keuze vallen. En die valt niet altijd fijn. Als je het erop aan laat komen is de kans des te groter dat het gaat zoals dat jij niet wil. Zoals dat jij dat niet verlangt. En dan ga jij jou een stuk minder prettig voelen als dat het nu al niet fijn voelt.

Heb je dit artikel al gelezen: Luisteren naar je gevoel, hoe doe je dat?