Heb je ook het gevoel niet vooruit te komen?

0
1215
Heb jij ook het gevoel dat je niet vooruit komt in je leven? Niet vooruit komen, geen progressie, wandelen, wandelen met boek

Heb je ook weleens het gevoel niet vooruit te komen? Hoeveel energie jij ook steekt in waar je ook maar vooruit in wil komen. Je wil veranderen maar je doet het niet. Je weet wat je wil. Toch vindt je jezelf een paar maanden later nog steeds hetzelfde doen wat je altijd al deed. Gebruik deze tips om meer vooruit te komen in het leven. 

Vooruit willen komen op alle fronten

Je wil veranderen, het leven dat je leidt geeft je het gevoel stil te staan. Het hoeft niet per definitie je hele leven te zijn. Het kan ook een aspect in je leven zijn. Het gevoel stil te staan in het werk wat je doet, de relaties die je hebt, de woning waarin je woont, je persoonlijke ontwikkeling, jou financiën of je mentale staat van zijn. Het overwinnen van je angsten of onzekerheden, meer gaan benutten van je kwaliteiten.

Het ontdekken van het kind in jezelf. Groeien in het volwassen zijn. Succesvol zijn in je bedrijf. Meer aandacht en tijd hebben voor je kinderen, pedagogisch gericht je kinderen kunnen opvoeden. Het bijstellen van je normen en waarden, minder stress ervaren, meer geluk ervaren. Je eigen grenzen kennen en stellen. Er zijn zoveel gebieden waarop je vooruit kan willen komen.

Lees ook: Hoe komt het dat sommige mensen succesvol zijn?

Soms mis je voldoening

Verandering draait om het weten en beseffen wat jij wil dat er verandert in je leven. Wat jij aan wil passen. Het doel waarvoor jij alle zeilen bij zal zetten om het te behalen. Het heeft een begin nodig. Een concretisering. Sommige mensen hebben hun hele leven al gepland vanaf hun 16e. Vaak zijn dat de mensen die als midden 20-ers, toch een aanzienlijk gelukkig leven weten te leiden.

Of is dat schone schijn? Soms wel, soms niet. Iedereen wil gelukkig zijn, maar we zijn allemaal weleens ongelukkig of niet tevreden. Soms missen we voldoening op al de aspecten die ik eerder genoemd heb. Of op een paar. Het is niet gemakkelijk het leven te leiden dat je wenst. Helemaal niet als je geen wensen opstelt. Belangrijk in de eerste instantie is dan ook om een wensenlijst op te stellen.

Ook interessant: Theory of everything – Film Recensie

Stel een wensenlijst samen als je het gevoel hebt dat je niet vooruit komt

Als kind weten we wat we willen worden. Brandweerman sam, piet piraat, mega mindy, teletubbie, bob de bouwer, spiderman, thor, wolverine, balletdanseres, zanger. Kinderen hebben de stoutste dromen. De mooiste wensen. En dat kind in jou heb je nodig. Om een wensenlijst samen te stellen van hetgeen dat jij echt belangrijk vind in je leven. Weliswaar zijn we allemaal volwassen, dus piraat wordt je alleen als je in een pretpark gaat werken, of een boot gaat kapen op de open zee.

Volwassenen zoals jij en ik hebben een beter begrip van de beroepen die er zijn. Toch zijn er beroepen die nog geen naam hebben. Kijk maar eens naar alle beroepen die in de afgelopen twintig jaar een naam hebben gekregen. Life – Coach, Wandel-Coach, Entrepreneur, Thuiskapper en verzin er nog maar wat bij. Voel je vrij. Misschien heb jij wel de wens om een volledig nieuwe uitdaging aan te gaan. Een nieuw beroep te bedenken voor jezelf. Of misschien heb jij de wens om flinke promotie te maken.

Te groeien in het bedrijf waar je werkt naar een topfunctie. Wat let je? Of heb je de wens om eens lekker een sabbatical van een jaar te nemen. Om eens na te denken wat je nou eigenlijk wil. Er zijn tal van andere voorbeelden. En dan ben jij 50 zinnen verder aan het lezen. Daarvoor schrijf ik dit niet. Maak je wensenlijst. Stel jezelf de vraag wat verlang ik van mijn leven? Hoe moet mijn leven veranderen zodat ik het gevoel heb dat ik vooruit kom?

Interessant om te lezen: 10 tips voor een gelukkiger leven

Persoonlijke groei ervaring

Ik heb ook niet van de een op andere dag +/- 100 lezers aangetrokken op mijn blog. Ik ben drie jaar geleden gestart met Youtube Video’s waar niemand naar keek. Na 3 maanden steeg mijn kijkersaantal. Door overige werkzaamheden, namelijk het werken voor de baas en het krijgen van een gezin had ik geen tijd meer om mij op mijn passie te richten. Ik heb me laten beperken door wat mijn omgeving mij in die tijd aanbood. Nu ben ik eind 2017 weer begonnen met het schrijven van blogs. Het heeft mij meer dan 3 maanden gekost om het lezersaantal te bereiken wat ik nu bereikt heb.

Lees ook: Steeds leuker leven – Jelle Hermus – Het boek van 2018!

Vaak ben je te bang, stap uit die comfortzone

Uit je comfortzone stappen is lastig. En erg moeilijk. Het voelt zo lekker om je te wentelen in dat wat zeker is. Je hebt het gevoel geen risico te lopen. En wie het risico niet aangaat zal minder snel groeien. Dus eigenlijk beperk je jezelf dan ook gelijk.

Je laten leiden door angst is gewoon te makkelijk. Het bij de pakken neer gaan zitten en aan jezelf twijfelen ook.

En weet je als jij je lekker voelt in die comfortzone van jou. En het brengt je wat jij verlangt, je hebt de wens niet om eruit te komen, dan moet je het gewoon lekker niet doen. Ik verlang het niet van je. Je moet doen waar jij je goed bij voelt waarvan jij vindt dat het op dit moment bij je past. Persoonlijk zou ik dan gaan voor iets wat mij het beste helpt om vooruit te komen. En dat vooruit komen betekent voor mij dat ik mijn comfortzone niet zo nauw moet nemen. Sinds dat ik dat doe heb ik meer progressie geboekt dan ooit tevoren. En met mij duizenden anderen die ook uit hun comfortzone zijn gestapt.

Wees niet bang om te verliezen, wees gemotiveerd en nieuwsgierig om te leren.

Ook interessant: 12 tips om beter te kunnen slapen!

Verandering gebeurt niet als jij jezelf beperkt

Als je bang voor iets bent ga je het zeer waarschijnlijk niet doen. Bang om te verliezen. Dat werkt als volgt: Als iemand iets krijgt, waarvan het later weer wordt afgepakt is men bang het te verliezen. Daar hebben ze verscheidene experimenten over gehouden ergens in het buitenland. Het staat me zo niet bij waar.

Stel je voor je gaat naar Dinseyland en er staat een achtbaan die je heel graag wil uitproberen. Stel je ook voor dat jij ontzettend bang bent om in die achtbaan te gaan, want hij gaat over de kop en achteruit. Vreselijk lijkt je dat. Uiteindelijk besluit je de handdoek in de ring te gooien en slaat de achtbaan over.

Je verrijkt jezelf niet door jezelf te beperken met dat wat jij je in je hoofd haalt. Angst is een patroon die doorbroken kon worden.

Lees ook: Durf! Een inspirerend boek – Seth Godin

Stop dus jezelf te beperken

Zo was Will Smit bijvoorbeeld een keer met vrienden een avond uit. De nodige alcohol werd genuttigd al gauw raakten ze in een boeiend gesprek. Een van de vrienden stelde namelijk voor te willen parachute springen. De volgende dag zou deze dat gaan doen. En hij nodigde de rest van de vrienden uit om mee te gaan. Aangezien er redelijk wat drank was gevloeid en de heren elkaar op zaten te jutten besloot Will om ondanks zijn hoogtevrees toch mee te gaan. ‘Ik ga hier toch niet af om nee te zeggen’, dacht hij bij zichzelf.

De ochtend daarop had hij toch zoiets van: ‘Shit, wat heb ik me nu dan weer op de hals gehaald’? ‘Zal ik bellen dat ik niet meega’? ‘Nee, dan vinden ze me vast een lafaard’. Het is nu al geboekt en afgesproken laat ik maar gaan. Op het moment dat ze in het vliegtuig stapten, een of ander krakkemikkig modelletje jaar 0, stond Will het zweet op zijn voorhoofd. ‘Laat me eruit’, dacht hij. Iedereen was gezellig aan het praten met elkaar. Maar hij niet. Als de dood was hij voor wat er stond te gebeuren. Hij zat achteraan in het vliegtuig en het verst weg bij de deur toen de piloot verzocht om uit te stappen.

‘Uitstappen!!!’.

‘Ben je knettergek, we zitten zo hoog in de lucht, zet me maar eerst op de grond’. Maar dat was geen optie want de piloot kon niet terugvliegen naar de basis omdat hij nog ergens anders heen moest vliegen. Een voor een ziet Will zijn vrienden naar beneden storten. Iedereen ging onder begeleiding naar beneden. Ze waren eigenlijk best op gênante wijze vastgebonden aan elkaar.

De parachutist zei: ‘ik tel tot 3 en dan springen we’. ‘Jouw drie of mijn drie vroeg Will nog’. ‘1, 2’ en daar gingen ze. Ja, die parachutist wist wel dat de meeste springers zich vastklampen aan het vliegtuig op 3. Al gillend en scheldend ging Will naar beneden.

Zou hij het nog een keer doen, nee. Wel heeft hij hiervan geleerd dat als je jezelf beperkt dat je nooit over je angst heen zal komen. Dat enig lef vereist is om meer te bereiken dan dat jij van jezelf verwacht had.

Ook even lezen: Die ene persoon die energie kost

Hoe kun jij dit gebruiken?

Neem je wensenlijst erbij. En filter voor jou hetgeen waar jij het meeste voldoening uit zal halen wanneer je dat bereikt hebt. Nummer het van 1 tot 10 waarbij 1 staat voor het belangrijkste nummer. Dan is het van belang om nummer 1, de wens met het hoogste prioriteit als doel te stellen en te gaan uitvoeren. Ja, dan vraag je misschien veel van jezelf, uiteindelijk is je persoonlijke groei ook het grootst.

Lees ook: Multitasken bestaat niet!

Door regelmatig lastige doelen te stellen bereik je meer

Eerder al heb ik in een artikel geschreven over het opstellen van doelen en het bereiken ervan. De meest lastige doelen leren je het meest. De meest complexe uiteenlopende taken geven je het meest. Daar groei je het meeste van. Doe wat voor jou moeilijk is. Naarmate je doelen stelt, ze oppakt en bereikt, hoe sneller je lastigere doelen kunt stellen oppakken en bereiken. Er is eerst een begin nodig. Begin vandaag, begin bij jezelf en boek meer vooruitgang.

Nog niet genoeg gezien? Dan heb ik een toffe film voor je. Deze film gaat over een ongeneeslijk zieke man die zijn ziekteperiode aan het uitzingen is. In plaats van zijn leven te laten bepalen door zijn ziekte, maakt hij een bucketlist. 

The Bucketlist film, The Bucketlist recensie, goede nederlandse film, film over ongeneeslijk ziek zijn, ongeneeslijk ziek
Inspirerende film over een succesvolle ongeneeslijke zieke man, in plaats van zijn ziekteproces uit te zingen, stelt hij een bucketlist op die hij gaat uitvoeren.

Nog meer lezen: Eigenlijk wil je niemand teleurstellen!