Hoe kun je ieder probleem oplossen?

0
802
Probleem, probleem, probleem oplossen, global warming, opwarming van de aarde, oplossingen

Of je nu altijd het gevoel hebt te moeten rennen en vliegen, geen tijd voor jezelf hebt. Dat een van je dierbaren je tot op het bot weet te frustreren met alles wat hij of zij maar op je bord gooit. De collega die je constant van extra werk voorziet waar je helemaal niet op zit te wachten. Dat lichaamsgewicht dat maar toe blijft nemen omdat jij niet aan je sport en beweging toekomt. Of de motivatie niet hebt om je eetpatroon aan te pakken. Die ene client die alleen maar achteruit lijkt te gaan zonder dat er ook maar een stap vooruit wordt gedaan. Iedere maand weer de balans opmaken en in de min uitkomen. Welke frustratie, welk probleem je ook hebt. Ieder probleem kun je het hoofd bieden met behulp van deze tip.

Wat is nu het f*cking probleem eigenlijk?

Ik snap je wel hoor. Het PROBLEEM. Iedere dag weer een gezond ontbijt maken, het kost je energie, je hebt gewoon even geen zin om te sporten. Moe ben je, of lusteloos, of uitgeblust, opgebrand omdat je je telkens maar weer druk maakt. Om de rekeningen, je bankrekening heeft te weinig inhoud. De baan waarvoor je dagelijks letterlijk je bed uitrolt geeft allang de voldoening niet meer. Je kinderen die aan je hoofd zeuren om telkens nieuw speelgoed en het allang niet meer lijken te waarderen. Die broek die maakt je inderdaad dik. En je weet het.

Lees ook: De 6 menselijke behoeften

Potverdikke wat ben je ontevreden met degene die je in de spiegel ziet. Wat is die collega toch vervelend. Iedere keer weer die extra opdrachten. Die deadlines zijn letterlijk dode lijnen. Een plant groeit en bloeit mooier dan jij. En de prijzen in de winkel zijn alweer gestegen. Moet die bestuurder van die bus nou linksaf gaan wanneer die richting geeft naar rechts.

Waarom maakt hij je nou zo verdrietig. Ziet hij dan niet in dat jij het allemaal voor hem doet. Je mist de erkenning, de waardering voor wat je doet. In je relatie, of je werk, in je leven. Wat dan ook. Je wil het gevoel hebben te leven. Maar van binnen ben je dood.

Wat is nu het f*cking probleem eigenlijk?

Je denkt teveel na

Stiekem staat alles je tegen. Ben jij een denker, die door te denken nog meer problemen creëert? Of ben jij die denker, die niet meer problemen creëert en wel over oplossingen nadenkt?  Maakt niet uit. Welke denker je ook bent, je hebt een gezond verstand dus jij denkt na. Gefeliciteerd.

Soms denk je gewoon teveel na

Soms denk je gewoon teveel na. Wat nou als Pietje morgen twee verschillende sokken aan heeft dan ga ik me mateloos irriteren, maar wat nou als Pietje morgen twee dezelfde sokken aan heeft. Dan ben ik dat niet van hem gewend. Ik kan me er zo over frustreren. Maar wat nou als Pietje in plaats van sokken, sandalen aanheeft en helemaal geen sokken. Of sokken met sandalen, dat is toch verschrikkelijk?

Ook interessant: 7 tips voor persoonlijke groei

Wat is prioriteit in dat Pietje sokken aan heeft? Of niet? Serieus wat is daar het belang van? Welk belang heb jij erbij dat vermoedelijk een bepaalde collega iets wel of niet over jou gezegd heeft. Natuurlijk wil je het weten. Je moet het weten, anders vergaat je leven, toch? En wat nou als je aan het eind van de maand geen geld overhoudt, dan kun je niet meer eten, kun je de auto gaan verkopen, of je inboedel of zo. En als je vandaag niet naar de kerk gaat zal God je straffen. Want of je nu wel of geen tentamen hebt, je moet van God naar de kerk gaan. Iedere zondag. Geen uitzondering, ziek, zwak, misselijk of in coma. Gaan zal je.

Wat als je die afspraak afzegt omdat je geen tijd hebt. ‘Dat kost mij mijn kop’. O ja, ze hebben er ook echt een stel maffioso’s rennen die je ophalen met een busje en vervoeren naar een hakblok om je hoofd eraf te hakken. Ja ik weet het, die vriendin van je zeikt altijd als je afzegt he. En daarom ga je maar. Ik snap je wel. Maar zou het niet veel fijner kunnen?

Jouw gedachten zijn het probleem

Je bedenkt iets. Er is iets voorgevallen, er is een aanleiding geweest tot deze frustratie. Maar je hebt niet alleen deze frustratie maar je hebt meer problemen. Je hebt wel wat beters te doen, met je geld, tijd, energie en aandacht. Je wil meer zekerheid. Het gevoel hebben dat je leeft. Het gevoel dat je vooruitkomt. Op het gebied van je relaties, zingeving, spiritualiteit, financiën, werk, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid.

Lees ook even: De 4 kenmerken van een gezonde relatie

Automatisch ga je in plaats van denken in oplossingen, denken in problemen. Want dat probleem zit genesteld in je emoties. Je wil een goed gevoel hebben, geen slechte. Wanhopig zoek je naar mogelijkheden om dat goede gevoel voor elkaar te krijgen. Vaak door alle slechte gevoelens te belichten. Je houdt je bezig met dat waar je je aandacht niet naar uit zou moeten laten gaan. Maar het is zo makkelijk, want de wereld zit oneerlijk in elkaar en je wil je gewoon kl*ten voelen omdat je dat zo fijn vindt. Of niet?

Ons brein staat op standje overleven. En dat is niet zo gek. Onderzoek toont aan dat ons brein al miljoenen jaren oud is. In de basis ontwikkeld om te overleven. Maar nu wil je leven, dat overleven, die basisbehoeften zijn overal gelijk. Je wil nu iets meer bereiken. Iets meer uit je leven halen. En je weet dat het kan.

Het begint met het besef:

Je gedachten zijn het probleem Want Waar jij je op focust dat groeit!

Zo kom jij tot een oplossing

Alles wat je aandacht geeft, waar jij je op focust dat groeit. Focus jij je op je probleem, wordt die dan niet automatisch groter? Je vergroot het uit, door het onder de loep te nemen. Alsof je het eventjes onder een microscoop gooit. Hoppah, daar hebben we, HET PROBLEEM. Je gedachten zijn het probleem. Je focus is het probleem.

Jouw aandacht gaat uit naar alles waar het niet naar uit moet gaan. Even concreet. In 1 zin. Wat is jouw probleem nu eigenlijk? Die collega die je met extra werk opzadelt? Of dat extra werk? Of die collega? Weet je eigenlijk wel wat je probleem is? Het is handig om hier pen en papier te gebruiken. Om je probleem zo concreet mogelijk te omschrijven. Zelfs dat als iemand het niet snapt het zou snappen als je het in 1 zin opschrijft. Niet omslachtig en geen eromheen gedraai. Wat je probleem.

Nu je dat helder hebt, bedenk dan even drie mogelijke oplossingen.

1 oplossing is geen oplossing, 2 oplossingen is een dilemma, 3 of meer oplossingen geeft een keuze – Tony Robbins

Zoek van die drie of meer oplossingen de beste uit en ga die uitvoeren. Wat ga je doen? Je kunt wel stil blijven zitten en hopen op resultaat, maar dat balletje gaat jouw kant niet oprollen hoor! Jouw voorkeur daar gaat niet de oplossing naartoe als je het niet stuurt.

Mijn zoon schopte van de week de bal bij de buurvrouw over de schutting. Hij wilde hem niet ophalen. Ik vroeg hem: ‘Wat is nu je probleem’. ‘Ik durf hem niet op te halen’. Mijn zoon kennende is hij erg onzeker en ik moedig hem dan ook aan ‘Als je hem niet ophaalt wat gebeurd er dan’? ‘Dan komt mijn bal niet terug’? ‘Niet NU, in ieder geval’. Dus ik vroeg hem ‘Welke keuzes heb je’? ‘Ik kan de bal gaan ophalen’, of ‘Ik kan de bal laten liggen en krijg hem niet meer terug’. ‘Of ik kan de bal laten liggen en hopen dat de buurvrouw hem teruggooit’.

Zijn wil om de bal bij de buurvrouw te laten liggen was sterker dan zijn wil om de bal op te halen. Ik vind dat hij zelf moet ontdekken wat de gevolgen zijn als hij een keuze maakt, hij koos namelijk voor optie 3. Iedere keer wanneer hij er nu naar vraagt ga ik hem dezelfde vraag stellen om een mogelijkheid te creëren dat hij zelf gaat handelen. Hoeveel denk je dat mijn zoon hiervan leert……Precies en daarom doe ik het dus. 

Met welke van de drie door jou bedachte oplossingen ga jij het best haalbare resultaat halen? Voor welke optie wil je kiezen? Waar voel jij je prettig bij?

Niet bij iedere oplossingen hoef je direct in actie te komen

Nu is een oplossing niet altijd per definitie het fysiek in actie komen en iets bereiken. Het kan ook zijn dat een oplossing is om de situatie te laten rusten, te accepteren, onderzoek dan welke drie (of meer) opties je hebt om je situatie te laten rusten of te accepteren. Wat moet je daarvoor doen? En past dat het beste bij je? Voel je daar het beste bij? Dan is dat je oplossing.

Lees ook: 5 dingen waar je per direct mee moet stoppen

Er zijn altijd mogelijkheden voor alles, maar je moet ze wel gaan zien.