Je verbeelding gebruiken om je droom te realiseren, hoe doe je dat?

0
889
Je verbeelding gebruiken om je droom te realiseren, hoe doe je dat?, verbeelding, droom, doel, van een droom een doel maken, succes hebben, sprookje, prins en prinses, sprookjesbruiloft

Je verbeelding gebruiken om je droom te realiseren, hoe doe je dat? Iedereen heeft het, verbeeldingskracht. Zoals iedereen een bepaalde mate overtuigingskracht heeft, bezit ook eenieder van ons verbeeldingskracht. Degenen die hun verbeelding gebruiken als een strategische tool om hun dromen tot werkelijkheid te laten vormen, zijn degenen met de meest prachtige, geniale, ontroerende creaties. Je verbeelding gebruiken om je droom te realiseren, hoe doe je dat? 

Vervlogen dromen, gestorven verlangens, niet behaalde doelen.

Jij wil wat bereiken in je leven. Net als ieder ander. Iedereen om je heen heeft in meer of mindere mate hetzelfde verlangen. De wens om zelfvoorzienend te zijn, autonoom, regie in het leven te ervaren, van zijn hobby zijn werk maken en van zijn werk zijn hobby maken. Alles uit relaties te halen wat er in zit, van betekenis willen zijn, een doel hebben in het leven. Het gevoel willen hebben dat er meer in het leven zit in de wetenschap dat er meer uit te halen valt.

Van een auto maakt men een vliegtuig of van een mug een olifant. Op de weg liggen beren en het glas is halfvol voordat deze leeg is. Op 1 sok kun je niet leven. Op 1 voet wel. Op grote voet leven is ook een optie maar dan heb je ook grote schoenen nodig. En hiervoor moest je je verbeelding gebruiken, of niet?

Als kind weten we allemaal wat we willen worden als we later groot zijn.

Je verbeelding gebruiken is voor een kind niet al te moeilijk. Ik wilde een brandweerman worden, om mensen te helpen. Toen was ik al een behulpzame jongen die graag zag dat de mensen om mij heen gelukkig zouden zijn. Vele jaren later ervaar ik dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk. Wel kan men af en toe een duwtje in de juiste richting gebruiken. Een diploma vol met leugens, solliciteren tot je erbij neervalt, je kunt alles bereiken als je later groter bent. Teleurstelling is een bittere pil (lees meer).

Ook heb je in een eerder artikel kunnen lezen dat teleurstelling een emotie is en dat je overtuigingen je kunnen belemmeren in wat je daadwerkelijk wenst en verlangt (lees meer). Je bent wie je bent, je bent niet je diploma, je bent niet je baan, je bent niet je gezin, je bent niet je kinderen, niet je vader, niet je moeder, niet je verdriet of je pijn, niet je vreugde of euforie en als je aan jezelf denkt ben je zeker niet egoïstisch.

 Ieder mens is uniek

Je verbeelding gebruiken om je droom te realiseren doe je zo!

Verbeeld/visualiseer de gewenste toekomstige situatie en schrijf ze op. 

Je verbeelding gebruiken om je droom te realiseren? Je bent hier omdat je graag zou willen weten hoe je door je verbeelding te gebruiken verder kan komen dan alleen dromen. En daar zal ik je een aantal tips in geven. Belangrijk is eerst dat je beseft dat verbeelding/visualisatie een van de beste manieren is om te brainstormen. Om je voor te stellen hoe het zal zijn als het al zo is. Om je in te denken wat je dan zal doen en hoe je wereld er uit zal zien.

Een van mijn coaches heeft mij laten weten dat wanneer je je iets zo sterk kunt inbeelden alsof het al zo is, dat je je leven erop afstemt en daarop inschakelt. Alsof het al gaat gebeuren. Je weet alleen nog niet wanneer. Hetzelfde geldt voor je negatieve bedenkingen en verbeeldingen.

Als je speculeert over de te verwachten situatie en je gaat je er naar gedragen, dan kun je er bijna wel van uitgaan dat de situatie in ieder geval zo uitpakt als dat jij niet wil. Ook weer vergelijkbaar met ‘De wet van de aantrekking’. Dus verbeeld/visualiseer de gewenste toekomstige situatie. Neem gedurende een week je waarnemingen waar en kijk of ze overeenkomen, schrijf ze op.

Bekijk na een week wat je hebt opgeschreven en werk je plan uit. 

Als je het niet tastbaar hebt gemaakt, dan kun je het prima nagaan wat je bedacht hebt. Het kan wel lastiger zijn om je niet te oriënteren op wat je waardevol vind. Een gemakkelijke manier om ‘het kaf van het koren te scheiden’ is om er een cijfer aan te geven. Dus geef ieder idee een cijfer van 1 tot 10 waarbij 10 staat voor ‘super grandioos’ en een 1 staat voor ‘mooi bedacht, nee bedankt’. Zo geef je een waarde aan datgene wat jij belangrijk vindt, bij jou verbeelding/visualisatie. Zo leer je effectiever je verbeelding gebruiken. Om nu eens echt wat te gaan doen met die verlangens.

Gefeliciteerd! Je bent al verder dan de meeste mensen. Hopelijk ben je net zo enthousiast als dat ik kan zijn wanneer ik een nieuw idee heb. Doe maar even een dansje door de kamer voor je zelf. Of maak je buurvrouw wakker. Schreeuw van het balkon. Doe maar even gek, doe maar even leuk. Ik ben niet aansprakelijk voor de geleden schade in de tussentijd;-)

Leer jezelf relativeren

Als jij net door de kamer hebt staan dansen, of een kreet hebt geslaakt van ultiem euforie, optimisme en enthousiasme, dan snap jij wat ik bedoel. Weet je iedereen heeft het vermogen om iets creatiefs te doen, iedereen heeft het vermogen om iets neer te zetten waar hij of zij zich goed bij voelt. Iedereen is wel ergens goed in. En we moeten realistisch zijn.

De werkelijkheid is dat je moet kunnen relativeren wat je idee is, of het haalbaar is op de manier zoals je dat voor stelt en om het te testen. Fijn hoor, eigen baas worden door een webshop te starten of ergens te gaan solliciteren boven je functie. Prachtig om een scholing te willen doen zodat je meer te bieden hebt. Grandioos dat je een woning wil kopen of verbouwen, een kindje wil krijgen via IVF omdat zwanger raken niet lukt. En echt supertof dat je een soepkeuken voor zwervers wil beginnen omdat je van mening bent dat iedereen daarop zit te wachten. En je eigen sportschool beginnen, daarvan begin ik nu al te zweten.

Verbeelding is leuk

Zonder gekheid, ik snap dat verbeelding leuk is en dat het niet werkt als je niet kunt relativeren. Verbeelding brengt je daar waar nuchterheid niet komen kan. Veelal zijn mensen geneigd zich te beperken vanuit gebrekkige en belemmerende overtuigingen. Of de mening van een ander doet het nieuwe idee al de haven uit varen. Tegen een ijsberg. Vaak houden mensen zichzelf tegen omdat ze vinden dat zij zichzelf voor de gek houden door te dromen. Door het zich te verbeelden en in te denken. Wat wel niet allemaal binnen hun mogelijkheden ligt.

Als jij je iets verbeeld waarvan jij denkt dat het bij je past, dan past het bij je. Of je gaat in ieder geval testen of het bij je past. Het is een risico, altijd. Maar weegt het risico op tegen wat je wil bereiken. Als je faalt, probeer je het nog een keer. Als dat niet lukt, faal je weer. Het mooiste van een leerproces is het ‘op je bek gaan’. Daar leer je het meest van.

De meest succesvolle ondernemers zijn echt wel of bijna failliet gegaan, of gescheiden, of hebben een depressie of een burn-out gehad. Iedereen heeft zijn/haar eigen portie echt wel meegemaakt. Maak je plan concreet en kijk of de uitvoering werkt. Je gaat het testen. Er is nog niets verloren.

Als er een schaap over de dam is dan is het hek van de dam.

Voer (mits enthousiast en gedreven) je plan uit en test het. 

Als jij net door de kamer hebt staan dansen, of een kreet hebt geslaakt van ultiem euforie, optimisme en enthousiasme en je bent niet verloren geraakt in mijn pessimistische kritische gezever als hierboven genoemd, dan zit je nog steeds lekker op koers. Mijn mening, is subjectief, dus ook maar een mening. Net als die van ieder ander. Je hoeft er niet per definitie wat mee te doen. Wel biedt het je de mogelijkheid om erover na te denken. Test je plan. Het hoeft geen goed plan te zijn, je hoeft in het begin echt niet de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het gaat om het kijken hoe hetgeen wat jij brengt valt. Je verbeelding gebruiken is iets dat je kunt leren, kunt ontwikkelen. Dus heb geduld met jezelf.

Is dit wat je wil?

Hoe reageren mensen erop waarmee het tot betrekking staat. Negatief, positief, kritisch, enthousiast. Het maakt niet uit wat mensen zeggen. Op welke manier men dan ook maar reageert, het is een reactie. Je brengt wat teweeg en dat wil wat zeggen. Erger is dat het genegeerd wordt. Dan heb je zeker wat aan te passen. Probeer het, lukt het niet, werkt het niet, ga je op je snufferd en doet het pijn, leer ervan, sta op, pas het aan en probeer het opnieuw. Ik gun jou het leven dat jij wenst. Gun jij het jezelf ook?

Gerelateerd: De zoektocht waar we onszelf allemaal in herkennen

Tot slot:

Even een vraag, wil je eerlijk tegen jezelf zijn? Je verbeelding gebruiken om je droom te realiseren, heb jij dat wel eens gedaan? Zo ja, dan lees ik daar graag over in de reacties. Laat je medemens weten dat dat wat een gedachte is werkelijkheid kan worden zodra een verbeelding een droom vormt en dat droom tot een doel wordt gemaakt.