Onzekerheid, hoe kom je er van af?

0
897
Onzekerheid, Onzekerheid, hoe kom je er van af? Omgaan met onzekerheid, minder onzeker, meer zelfvertrouwen

Onzekerheid, hoe kom je er van af? Wie je bent, wat je leeftijd is, je functie, je geaardheid, je geslacht, je relatiestatus dat is om het even. Velen worstelen met het vraagstuk: ‘Hoe kom ik toch van die vervelende onzekerheid af?

Op welk gebied ben jij onzeker?

Ik begin deze blog met een vervelend feit die je misschien wel ergens eerder opgepikt hebt. Onzekerheid blijft altijd. Het enige constante in je leven is verandering. Je kunt er dus vanuit gaan dat je baan, je partner, waar je woont, je lijf en leden, eigenlijk alles, constant veranderd. Op veel factoren heb je geen tot weinig invloed. Denk hierbij voornamelijk aan beslissingen die niet van jou hand komen, bijvoorbeeld een instabiele huizenmarkt, een relatie dat op de klippen loopt omdat je partner toe is aan iets anders, je krijgt te maken met een ernstige ziekte bijvoorbeeld.

Het enige constante in je leven is verandering

Naast factoren waarop je weinig tot geen invloed hebt. Heb je wel een bepaalde invloed op je onzekerheid. Daarvoor is het in de eerste instantie van belang dat je voor jezelf duidelijk hebt op welk gebied je die onzekerheid ervaart. Is het je uiterlijk? Bijvoorbeeld dat je vind dat je te zwaar weegt. Is het de baan waarin je eigenlijk niet gelukkig bent? Verdient je relatie meer aandacht? Is het je uitstraling? Of de manier waarop je over komt of denkt te komen op anderen? Is het eens flink de waarheid zeggen maar niet durven? Het verkopen van je woning, of juist een woning aanschaffen? Bepaal voor jezelf op welk gebied of op welke gebieden je die onzekerheid ervaart.

Gerelateerd: Overtuigingen die je beperken!

Oorzaken van onzekerheid

Onzekerheid heeft vaak te maken met angst. De angst voor het falen, af te gaan, voor paal te staan. De angst om iets te verliezen. En vanuit die angst is het dat mensen een keuze maken. Een keuze om zich te laten stoppen of afremmen door die angst of onzekerheid. ‘Kan ik het wel’? ‘Ben ik wel goed genoeg’? ‘Zou ik dat nou wel doen’? Bewust of onbewust plant je voor jezelf al allerlei beren op de weg. ‘Wat nu als het mis loopt’? ‘Wat nu als er iets gebeurd wat niet tof is’? Ik snap het hoor. Waarom zou je in Jan Pieters naam iets doen waarvan je bij voorbaat al het ‘onderbuik’ gevoel hebt dat het niet goed komt. Dat je faalt. Dat je niet goed genoeg bent.

Zie je wat er gebeurd? Je creëert een schijnzekerheid met wat er al is. Je gaat wat er is ophemelen en de eigenlijke actie, dat waarom je alles overweegt van je afzetten door te ontkrachten waarom je actie zou ondernemen. Het gaat toch best zo? Laten we dan maar niets met dat gevoel doen dat je eigenlijk iets wil.

Onzekerheid is vaak gebaseerd op angst en angst is een vreselijke raadgever.

Wat is je kracht?

Het gaat erom dat wat je onzekerheid ook is, dat waar je angst ook weg komt, wat je obstakel ook maar is, dat je iets bedenkt waardoor je sterker staat. Zoek informatie op. Bereid je voor. Pak een stok, pak een steen of beter nog pen en papier en schrijf de mogelijkheden voor jezelf op. Wat ga je doen om je plan door te zetten? Oké en hier skip je de show. Pen en papier is zo 2017. Ik weet het.

Waarom denk je dat het elke keer herhaald wordt. Het werkt. Pak pen en papier en schrijf op wat je doel is, je plan. Om welke manier ga jij je onzekerheid uit de weg ruimen. Zoek de informatie op die je nodig hebt. Bereid je bespreking voor voor de spiegel, plan die sportschool in de familieagenda of zeg die mensen nu eens echt wat je vind en denkt en ga je daarop voorbereiden. Denk even na over de vraag: ‘wie is iemand waar je tegenop kijkt die hiermee wel raaf zou weten en wat zou die persoon doen’? Volg de link, wellicht dat de oefening je verder helpt daarbij. Wil je snel van je onzekerheid af? Dan raad ik je aan de volgende oefening te doen: Wie is je grootste voorbeeld?

Maak gebruik van je sterke kanten

Het is de kunst om je sterke kanten in te zien, die te benadrukken en te gaan gebruiken. En dat wat je onzekerheid triggert aan te pakken en daartegen een actie op te zetten. Laat je niet lijden door angst. Gaat het mis dan gaat het mis. Falen is niet erg. Ontdek wat het je kan leren. Hoe je er een meerwaarde uit kunt halen. Dat kan je weer verder helpen om te groeien!

Niet genoeg tips gehad? Op deze site vind je meer tips over hoe je kunt omgaan met je onzekerheid. Houdt ook de blogposts in de gaten. Halverwege Februari 2018 komt er nog een handig artikel uit over hoe je kunt omgaan met je onzekerheid.

Gerelateerd: Aan jezelf denken is egoïstisch! Of toch niet?

Vond je dit artikel nuttig? Heb je er wat aan gehad? Laat het dan even weten via de reacties (scroll helemaal naar beneden). Succes en groet Scott

Lees ook: 6 fantastische tips voor een meer ontspannen leven