Aangrijpende gebeurtenis meegemaakt? Hoe ga je ermee om?

0
1246
Aangrijpende gebeurtenis meegemaakt? Hoe ga je ermee om?, verdriet, rouw, verlies, acceptatie, omgaan met verdriet, omgaan met verlies, omgaan met emoties, zonsopgang

Aangrijpende gebeurtenis meegemaakt? Hoe ga je ermee om? Soms wordt je plotseling ernstig ziek, een dierbare komt te overlijden, je verliest je baan, of je relatie is verbroken, je gaat failliet of er vindt een andere aangrijpende gebeurtenis plaats. Hoe ga je daar dan mee om? Als er een aangrijpende gebeurtenis plaatsvindt.

Dan is dat natuurlijk nooit leuk. Je bent een stuk van jezelf verloren. Misschien heb je het gevoel niet meer met jezelf verbonden te zijn. Of ben je constant verdrietig. Depressief. Het is niet gemakkelijk. Niemand kan je gevoel overnemen. Ik snap het. En net als jij heb ik in mijn leven ook het een en ander meegemaakt dat grip op mij heeft gehad. Waarvoor ik ook moeite heb moeten doen om het te kunnen verwerken. Om je te helpen, te ondersteunen bij deze aangrijpende gebeurtnis, in dit verwerkingsproces, heb ik dit artikel geschreven.

Lees ook: 5 dingen waar je per direct mee moet stoppen.

Als er een aangrijpende gebeurtenis plaatsvindt in je leven kun je door verschillende fases gaan. Vergelijkbaar met de 5 fases van rouw door Elisabeth Kubler-ross. Niet persé in onderstaande volgorde:

Als je iets geen aandacht schenkt gaat het vanzelf over en dan hoef je er ook niet bij stil te staan, toch?

Ontkenning

De waarheid is hard. Het afweermechanisme wordt automatisch in gang gezet. Je wil er niets van weten, je gaat gewoon door met je dagelijkse bezigheden. Je kan dit er toch niet bij gebruiken. Het leven betekent doorgaan. Je zal wel moeten. En dat je verdriet hebt, teleurgesteld bent of totaal gesloopt mag niet deren. Als je iets geen aandacht schenkt gaat het vanzelf over en dan hoef je er ook niet bij stil te staan, toch? Die vraag stel je jezelf als je een aangrijpende gebeurtenis gaat ontkennen. Misschien herken je het wel. Je probeert gewoon je hoofd uit te zetten. Je op positiviteit te richten en dat te doen wat moet. Tijd voor rouw, gevoel en ruimte voor verlies is er niet. Je hebt kinderen, een baan, een zeikende partner en een paar wasmanden vol om je druk over te maken. Dit kun je dus niet gebruiken.

 

Woede

Dat dit jou uitgerekend jou moest overkomen! Er is niet om gevraagd. Je wil het niet. Graag wil je verder met je leven. Toch zit je ergens vast. Je kan je mogelijk in allerlei bochten wringen om maar niet toe te geven. Stress en spanning dienen zich aan. Je kunt kwaad zijn op alles en iedereen die te maken heeft met de aangrijpende gebeurtenis. Maar ook op mensen die er eigenlijk vrij weinig mee te maken hebben. Soms heb je het gevoel de bokshandschoenen aan te trekken of iemand flink de waarheid te zeggen. Probeer vooral geen dingen te doen waar je later spijt van krijgt en anderen onnodig te kwetsen of tegen je op te zetten. Het kan zijn dat je wat brokken maakt in deze fase. Of juist niet. Het is wel van belang om er verdacht op te zijn. Om er op te letten.

Lees ook dit artikel: Omgaan met Woede.

Rouw/verdriet/besef/depressie 

Misschien heb je het gevoel de regie kwijt te zijn en de situatie kan aanvoelen als uitzichtloos. Je voelt je wellicht machteloos. Ook zit je in een situatie waar je niet om gevraagd hebt. Het ergste is dat je het gevoel hebt dat je er niets aan hebt, niets mee kunt. Je hebt af en toe ook gewoon helemaal geen zin, motivatie is soms ver te zoeken. Je staat stil bij je verlies en komt dat even hard binnen! Depressie ligt op de loer als je niet oplet.

Lees ook: Wat te doen bij een depressie?

Het enige constante in het leven is verandering. Niets in het leven staat vast of is voor eeuwig.

 De belangrijkste fase i.v.m. de aangrijpende gebeurtenis is acceptatie en herstel.

Langzaam aan kun je tot het besef komen dat er niets is wat je kunt doen om de situatie niet te accepteren. Je bent gevallen, diep gezonken, je bent iets verloren. Je bent een stukje van jezelf kwijt. En dat stukje komt wellicht nooit meer terug. Ongeacht wat er gebeurd is, besef dat alles wat je meemaakt in je leven een les is waarvan je iets kunt leren. Dat betekent niet dat het altijd gemakkelijk is. In tegendeel.

Het enige constante in het leven is verandering. Niets in het leven staat vast of is voor eeuwig. De zon kan niet zonder de regen. De dag niet zonder de nacht. En alles staat onlosmakelijk met elkaar in verbinding. Als er een verbinding veranderd of verbreekt is dat één van de moeilijkste dingen om te ervaren en te bevatten. De enige met wie jij het in dit leven voor altijd zal moeten doen dat ben jezelf. Jij bent de kern van je leven. Je hebt enigzins regie, maar je hebt het niet altijd voor het zeggen. Wat was, is geweest, wat is dat is en wat zal komen is in aantocht. Denk ook even na bij het volgende: gisteren is voorbij net als dat vandaag, morgen voorbij zal zijn.

The Secret Nederlands Boekreview.

Wat mij ook ontzettend goed heeft geholpen en vele anderen met mij, is het boek The Secret van Rhonda Byrne. Dit boek weergeeft eigenlijk hoe je vat kunt krijgen op datgene waar je nu geen vat op lijkt te hebben. De titel verklapt het al een beetje. Het gaat over het geheim van het leven. Lees meer in het boekreview. 

Ook interessant om te lezen: Vijf tips voor een geweldig leven!