Prioriteiten stellen, begin hier!

0
1037
Prioriteiten stellen, begin hier!, prioriteit, wat is belangrijk, plannen

Prioriteiten stellen.Wat maakt prioriteiten belangrijk? Het woord zegt het al: Prioriteit. Dat wat voor jou op dit moment het belangrijkste is om te realiseren heeft de hoogste prioriteit.

Door afwegingen te maken wat echt het belangrijkste is dat jij gedaan wil krijgen.

Of het nu te maken heeft met sport en beweging, iets creëren, je boekhouding, toch echt een keer met die vriend afspreken die je lang niet hebt gezien. Het kan van alles zijn.

Niet alles hoef je in een keer te doen. Probeer per dag ten minste drie dingen te doen. En als je tijd en energie over hebt doe er dan meer. Zorg dat je ook je rust pakt.

Mensen als jij en ik hebben altijd excuses. Ofwel je hebt geen tijd, geen geld of je kunt niet toegefelijk zijn, je bent te dik, te dun, niet gemotiveerd, je hebt de discipline niet, mist de connecties of je hebt er de kleren niet voor, je weet niet waar je moet beginnen, je weet niet waarnaartoe je onderweg bent, of je hebt een aantal keuzes maar die overrompelen je.

Maar hoe stel je jezelf dan prioriteiten?

1. Stop met het maken van excuses

Echt stop ermee, je bent niet egoïstisch, tijd kun je maken. Met je partner kun je overleggen en compromissen sluiten evenals met je werkgever. Connecties kun je maken op allerlei verschillende manieren. Net zoals het uitzoeken hoe je iets moet doen. Alles staat tegenwoordig op het internet. Dus dat is wellicht een mooie plek om te beginnen. Zo ben je ook op deze post uitgekomen.

Hak de knoop door! Het is tijd voor actie. Je mist wat, je wil jezelf verrijken anders was je hier niet. Ga wat doen. Je hebt van niemand toestemming nodig om iets te gaan doen. Maak het geen toestemming nodig hebben een prioriteit. Je hoeft er ook niet op te wachten. Misschien moet je een paar dingetjes afstemmen om het te kunnen gaan doen omdat het anders moeilijk haalbaar is. Nou ga die dingen afstemmen.

2. Bedenk wat jij wil, niet wat een ander van je verwacht

Je weet als je jezelf te rade gaat best wat je wil, zo niet is dit artikel interessant voor jou: Iedereen heeft een missie . Geef het vorm en maak het concreet. Schrijf het bijvoorbeeld op. Soms moet je inleveren en soms win je iets. Houdt er rekening mee dat iedereen voor zichzelf wensen heeft en je kan verzoeken hierin tegemoet te komen. Je kunt altijd ‘Nee’ zeggen. Bedenk je wel dat sommige voorstellen en verzoeken best schappelijk kunnen zijn omdat je ook iets van een ander verwacht. Meestal staat daar wat tegenover. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

En bedenk je: Als iemand je zou vragen om in de sloot te springen, zou je dat dan doen? En heeft het ook je prioriteit om juist in die sloot te springen? Je heb je persoonlijke redenen om hier ja of nee op te antwoorden. En dat snap ik. En dan het omgekeerde: Zou die ander in de sloot springen als jij het zou vragen? Probeer een afspraak te maken met degenen die je nodig hebt om te kunnen doen wat je wenst, waarnaar je verlangt. En wat dat dan ook is zou niet uit moeten maken. Iedereen heeft zijn eigen wensen, verwachtingen, dromen en doelen.

3. Maak een plan

Nu je weet wat je missie is en je hebt je compromissen gesloten, je hebt het voorbereidende werk gedaan is het tijd om het tastbaar te maken. Je weet wat je wil, je weet dat het kan. Nu moet het gepland worden. Het is tijd om je prioriteiten te stellen. En om die prioriteiten tegen elkaar af te wegen.

Bezit je een agenda, schrijf het op, kies bijvoorbeeld drie momenten in je agenda uit per week om aan je doel te werken. Omdat te doen zodat je er gelukkig van wordt. Wat je tijd geeft dat groeit. En het hoeft echt nog niet allemaal naadloos aan te sluiten op je planning. Goed excuus om hier te gebruiken: ‘Het leven is druk’. Nu je voor jezelf de mogelijkheden hebt onderzocht en het blijkt allemaal dus toch mogelijk kun je verder. Dus weg met het excuus, stel je prioriteit. Wat is echt belangrijk?

Heb je een familie kalender of agenda. Noteer daar dan op wanneer jij bezig bent met jou ding, dan is het voor je partner en voor je kids ook gelijk inzichtelijk wanneer je daarmee bezig bent. Misschien kun je er thuis nog specifieke afspraken over maken, als je dit nog niet gedaan hebt.

4. Het echte gevaar in het stellen van prioriteiten.

Het echte ‘gevaar’ schuilt hem in het vervallen in je oude patroon. Je bent echt lekker bezig maar na een week of twee pak je toch automatisch stukje bij beetje het oude ritme weer op. Dit is een systematisch ding. Het is in je systeem gaan zitten. Dat wat je doet, doe je al zolang op een bepaalde manier. En dat heeft niet gewerkt. Anders was je nu niet op zoek hoe je er meer uit zou kunnen halen. Hou op! Stick to the plan! Gooi de handdoek niet in de ring. Het hoeft geen strijd te zijn.

Het is slechts acceptatie van verandering. Sommige mensen kunnen goed omgaan met verandering en anderen vinden en ontzettend lastig. Houdt oog op het verlangde perspectief. Probeer je in te beelden hoe je leven eruit ziet als je de verandering hebt eigen gemaakt (verandering implementeren in je leven duur gemiddeld 21 dagen conform verschillende onderzoeken, afhankelijk van jou als persoon en je vastberadenheid natuurlijk). Als het niet werk voor jou: stel je plan bij.

Vervallen in je oude patroon is makkelijk, het nieuwe patroon vasthouden brengt meer vreugde en plezier, maar is lastiger vast te houden.

5. Stel je plan bij waar nodig

Soms werkt iets goed, soms werkt iets iets minder goed en soms werkt het totaal niet. Af en toe is een minuscule verandering of aanpassing noodzakelijk dat iets toch werkt. Wat zou dat voor jou zijn? Welke aanpassing moet je doen? Gooi het plan niet in de prullenbak, schuif je doelen niet opzij, cijfer jezelf niet weg, geef niet op wat niet lukt, maar bedenk hoe het anders kan zodat je wel de gewenste uitkomst kan bereiken. Er zijn altijd meerdere opties. Welke heb je over het hoofd gezien?

6. Geef niet op

Het is doorbijten, door-bikkelen, zwoegen, zweten, pijn en ellende. Of misschien wel genot, vreugde, plezier, euforie. Hoe het ook voelt. Geef niet op. Loop jezelf niet voorbij. Respecteer je eigen grenzen. Kom in de flow. En laat je meevoeren. Water laat zich meevoeren waar het gaat. Wat jij wil zal je meevoeren waar je wil komen. Hoe langer je iets doet en probeert en hoe vaker, des te makkelijker het gaat. Alsof het vanzelf gaat.

 

Lees ook: Iedereen heeft een missie!