Meer vrijheid in je leven, deze tips helpen je!

0
769
vrijheid, meer vrijheid, vastgeketend, vrij zijn

Meer vrijheid in je leven, deze tips helpen je! ‘Die constante druk komt me de strot uit’. ‘Ik heb het gevoel dat mijn leven niet meer echt van mij is’. ‘Hoe maak ik mijn leven leuker’? ‘Wat moet ik doen om mijn leven meer zo te leiden als dat ik ervan verlang’? Ik had toch wel meer verwacht van dat leven van mij. Kortom jij wil meer vrijheid in je leven, deze tips helpen je! 

Dagenlang, wekenlang en zelfs jarenlang heb ik me afgevraagd hoe ik mezelf kan zijn zonder een constant gevoel te hebben dat ik voor iedereen klaar zou moeten staan.

Ook ik heb een leven geleefd waarin ik het gevoel had constant te moeten presteren. Op eieren te moeten lopen. Iedereen tevreden moeten houden. Nauwelijks aan mezelf toekomen laat staan aan mezelf denken. Mensen hebben nou eenmaal verwachtingen van mij. En ik wil ze niet teleurstellen. Komt het door mijn perfectionisme? Of doordat ik graag iedereen te vriend wil houden? Ik wist het niet. Dagenlang, wekenlang en zelfs jarenlang heb ik me afgevraagd hoe ik mezelf kan zijn zonder een constant gevoel te hebben dat ik voor iedereen klaar zou moeten staan. Om mensen hun zin te geven. Te helpen, ondersteunen bij de meest uiteenlopende situaties.

Lees ook: Betere prioriteiten stellen? Begin hier!

Vrijheid begint bij het loslaten van de verwachtingen die jij van jezelf hebt

Een leuker leven? Dat begint bij het loslaten van de verwachtingen die jij van jezelf hebt. Onbewust en gaandeweg je leven stel je voor jezelf allerlei verwachtingen op waaraan je moet voldoen. En als dat niet gebeurd is er heibel in de tent. Want dan heb je het gevoel iemand teleur te stellen, te kort te doen, te passeren. De eerste die je tekort doet door niet aan jezelf te denken, jezelf te passeren en jezelf teleur te stellen ben jezelf.

Wat verwacht je nou toch weer van jezelf? Moet je voor iedereen rennen? Klaar staan wanneer het je gevraagd wordt? Die extra opdracht accepteren? ‘Ja, dat zal ik wel even doen’ roepen en verder je mond maar houden?

Een praktische tip

Handig is om een lijstje te maken van de dingen die jij van jezelf verwacht. Dat wat jij verlangt wat jij doet voor een ander. Dan krijg je gelijk een overzicht op welke punten jij het gevoel kan hebben waarin je iemand tekort doet, wanneer je tekort schiet, wanneer je het gevoel hebt iemand te passeren.

Laat de verwachtingen die jij van jezelf hebt vervolgens los. Door bijvoorbeeld wat vaker ‘nee te zeggen’. Wat meer je eigen tijd en wensen in te plannen in je agenda. Naar huis te gaan wanneer de werkdag voorbij is. En niet zomaar weer een extra opdracht accepteren. Jij wil leuker leven, dan is het noodzaak wat met deze tips te doen.

Lees ook: 10 tips voor minder stress

Je leven wordt er niet leuker op als je de signalen negeert.

Je leven wordt er niet leuker op als je de signalen negeert. Bijvoorbeeld wanneer je lichaam je vertelt dat jij gespannen bent. En je ploetert gewoon maar door zonder aan je eigen grenzen te denken en die te bewaken. Wanneer je hoofd je laat weten dat het vol zit doordat nadenken wat lastiger gaat. Je moet bijvoorbeeld meer opschrijven en meer herinneringen in je alarmklok op je telefoon zetten. Je vergeet meer dingen. Een afspraak bij de tandarts, of een avondje sporten, koffie drinken met de buurvrouw. ‘Oeps, vergeten’. ‘Ik ben ook zo druk de laatste tijd’.

het is niet goed om ‘ren je rot en val s’avonds op de bank kapot neer’ met je leven te spelen.

Ontken niet wat je tegen jezelf zegt en probeer het niet te vergoelijken. Met uitspraken als ‘iedereen is wel eens druk’, kom je er niet hoor! Ik ben ook opgevoed met de gedachte dat iedereen het wel eens druk heeft. Dat alle mensen van tijd tot tijd stressen of hoofdpijn krijgen wanneer het ze allemaal teveel wordt. Mij is ook geleerd gewoon door te gaan. Maar is dat wel het juiste? Nee dus, absoluut niet.

Ook interessant voor jou: Meer kracht om iets te doen!

Let op je energie huishouding!

Stop, brainfreeze! Niet goed? Nee, inderdaad het is niet goed om ‘ren je rot en val s’avonds op de bank kapot neer’ met je leven te spelen. Op een gegeven moment ga je je reserves aanspreken en reserves raken ook op. Want zelfs iemand die geen voetbal volgt weet dat voetballers over het algemeen niet allemaal een hele wedstrijd spelen. Als je reserves op zijn kun je niet meer wisselen. En als je niet meer kunt wisselen is het gedaan met de zaak. Dan kun je de wedstrijd staken. Zo geldt dat ook voor je energie huishouding.

Wat kun je doen? Letten op de signalen van je lichaam en geest. Let op uitputtingsverschijnselen. Ben je constant moe, zelfs na een nacht slapen. Of krijg je het niet meer voor elkaar om van de bank af te komen. Kun je binnenkomende prikkels als bijvoorbeeld gedachten en de dingen die om je heen gebeuren niet meer verwerken. Is het allemaal teveel. Grote kans dat je teveel van jezelf vraagt. Ik kan me indenken dat het gevoel van vrijheid dan ook ver te zoeken is.

Lees ook dit artikel: Ontdek je eigen mogelijkheden

Het is nu tijd voor jouw en jij moet aan jezelf denken en aan jouw vrijheid!

Voordat er niets meer van je overblijft…..

Doe een stapje terug. Ga een halve dag minder werken. Vraag je partner je meer te ondersteunen bij het verzorgen van de kinderen en in alle dagelijkse zaken als de boodschappen en het koken. Sta niet iedere avond klaar voor een vriendin wanneer ze weer eens belt om haar beklag te doen. Accepteer die extra opdracht nou een keer niet. Genoeg opdrachten te gaan. Zet je telefoon een keer helemaal uit. Sluit je even een dagje af voor je e-mail, of voor het social media verkeer. Ga een keer niet naar die verjaardag. Spreek een keer niet af met je vrienden. Of sla de ouderavond een keertje over.

Het is nu jouw tijd en jij moet aan jezelf denken. Voordat er niets meer overblijft van die altijd leuke, spontane gezellige jij! En onthoudt alsjeblieft dat je niemand behalve jouzelf verantwoording schuldig bent. Toch is goed overleg voor je je acties uitzet wel handig. Zo voorkom je onnodige brokken en heb je kans op meer begrip en vrijheid.

Vond je dit artikel interessant? Dan is dit ook tof artikel om te lezen: We zijn het allemaal: Resultaatgericht!