Hoe kun je beter met je tijd omgaan? – 6 tips

0
492
Hoe kun je beter met je tijd omgaan?, time-management, beter met tijd, meer tijd voor jezelf, beter plannen

Hoe kun je beter met je tijd omgaan? Time-management, zodra ik het woord benoem zal er ongetwijfeld een allergische reactie bij jou en vele anderen ontstaan. Er bestaat geen betere manier dat ik mijn tijd beter kan indelen. Veel mensen zijn nou eenmaal druk en hebben een volle agenda. Dat hoort bij het leven. Of kan het toch anders? Soms zit je gevangen in afleidingen, drukte en alles wat op je pad komt, waarom zou je het dan überhaupt proberen? Beter met je tijd omgaan, onzin! 

Zonder time – management geen focus en flow

In de eerste instantie heb je zonder goed time management het gebrek aan focus (aandacht) en flow. Flow is een term bedacht door psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi een Amerikaans/Hongaarse Psycholoog. Een van de voortrekkers van positieve psychologie. Eigenlijk betekent het dat je volledig opgaat dat waar jij op dat moment mee bezig bent. En er zo enthousiast en gefascineerd door bent dat je het gevoel voor tijd vergeet.

Ervaar jij focus en flow in je leven? Iets met aandacht kunnen doen, of in de flow komen, is het makkelijkst wanneer je bewogen wordt door je drijfveren, passie, levensmissie. Dat waar jij wakker voor wordt, waarvoor je leeft. Iets dat je een gevoel geeft van voldoening en zelfverwerkelijking. Een uitdaging die je aangaat waarbij je het gevoel hebt dat je boven jezelf uit kan stijgen tot een hoger niveau. Wanneer je daar zo mee bezig bent gaat alles alsof het vanzelf lijkt te gaan.

Lees ook: Het maximale leven, waar iedereen naar zoekt.

Zonder goed time – management geen vrijheid

Zonder een goede planning, solide time – management, zonder structuur in je patronen en een duidelijk afgebakende ruimten in je tijdschema heb je ook geen ruimte voor je vrije tijd. Als er links op de balans geen ruimte is, dan is er rechts ook geen ruimte en andersom. Wil je meer vrijheid in je leven ervaren, wordt dan meer gefocust, productief en effectief in het managen van je tijd. Dat moet wel als je je gevoel van vrijheid wil vergroten.

Ook interessant: Meer vrijheid in je leven, deze tips helpen je!

Zes ideeën voor goed time – management

1. Goed time-management begint bij je levensdoelen

Wat is dat wat je echt wenst te bereiken in het leven? En werk achteruit vanaf daar. In het boek ‘Dromen, durven, doen van Dr. Ben Tiggelaar’ staat een mooi voorbeeld. Kijk naar hetgeen je echt wenst te bereiken in je leven en zie het als een trap. Ga staan op de bovenste trede. Hoe ziet je leven eruit wanneer je je levensdoel behaalt hebt? Wat doe je dan? Waar houdt je je dan mee bezig? En wat is de afstand tussen waar je nu staat en dat levensdoel? Loop die treden terug van de trap en ontdek trede voor trede welke stap volgt.

Lees ook even: Ontdek je eigen mogelijkheden

2. Stop de willekeurige taken

Het gaat niet om het plegen van dat ene telefoontje. Misschien heb je er wel vijf nodig. Het gaat niet om het checken van je e-mail of je sociale-media. De kern is jouw eigen actieve houding ten opzichte van je levensdoel. Het concreet maken van de stappen. Uitkristalliseren van de inhoud. Je vindt jezelf dan in bezigheden terug die niets van doen hebben met je levenswerk.

Het mag er dan wellicht voor zorgen dat je meer gerespecteerd en gewaardeerd wordt in een bepaalde omgeving. Maar het is op het verkeerde gebied voor jou persoonlijk. Wees niet productief en effectief in de verkeerde richting, maar begin met het stellen van de vraag: ‘Wat verlang ik NU van mijn leven’? Denk aan wie je wil zijn als persoon? Waar zou je ontzettende zelfrespect van krijgen? Wat moet je bereiken om je goed te voelen over jezelf?

Lees ook eens een boekrecensie: Maak je leven steeds leuker met dit boek.

3. Kwalitatieve relaties

Hoe wil je in je relaties staan? Welke persoon ben jij voor jouw dierbaren en wie wil je voor ze zijn? Wie zijn de mensen die jij in je leven hebt verzameld en wat betekenen zij voor jou? Verzamel mensen om je heen die van je houden en om je geven. Die je helpen groeien en in je kracht te staan. Mensen die waarderen wie je bent, wie je wil zijn. Degenen die altijd voor je klaar staan, je nooit zullen laten vallen. Personen die kennis en karakter met je delen. Die jij kunt leren, maar ook waarvan jij wil en kunt leren.

Ook interessant: Eigenlijk wil je niemand teleurstellen

Er zijn mensen in ieders leven, waarvan je je waarschijnlijk afvraagt wat voor betekenis die persoon heeft in je leven. Omdat ze zo beslag leggend zijn. Zij zijn het die jou je tijd kosten, waarschijnlijk levert het contact jou niets op. Mensen die nietszeggend zijn in jouw omgeving, die je zien alsof je een blad bent die van een boom af is gevallen en aan komen waaien. Waarom zou je energie in de mensen steken die je emotioneel afbreken? Die niet van toevoeging zijn op jou leven en eigenlijk alleen maar afbreuk doen aan jouw eigenheid. Jouw streven.

Of lees: Die ene persoon die energie kost

Soms zijn die mensen familieleden, dierbaren die dichtbij staan. En ik kan me indenken dat jouw emotionele verbintenis en/of bloedband te verbonden is aan die mensen om afscheid te nemen. Om die relaties geen aandacht te geven. Relaties die energie kosten, geven geen energie. Alleen al om die reden, mag het best minder intensief. Zo houdt je meer tijd over voor jouzelf om te groeien. Tijd om met anderen te spenderen die jou voorruit helpen, maar ook die jij vooruit kunt helpen.

Lees ook dit artikel: Mensen hebben altijd een oordeel!

4. Stel doelen om te groeien

Jaarlijkse doelen en breek het dan op naar maandelijkse doelen. Werk uit wat de grootste doelen waar je aan moet werken voor jezelf deze maand. Op het gebied van financiën, je relaties, je gezondheid, werk en carrière, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Het is belangrijk je doelen meetbaar op te stellen. Zoals dat je in een maand tijd een bepaald doel bereikt wil hebben, 30 dagen of in een half jaar. Of een jaar. Check het regelmatig. Controleer met regelmaat hoever je van het gewenste eindresultaat verwijderd bent. En wat de vervolgstappen zijn om dichter bij je doel te komen.

De meeste mensen overschatten wat zij kunnen doen in een jaar maar onderschatten wat ze kunnen doen in een decennium – Tony Robbins.

De progressie die je maakt, is afhankelijk van de keuzes, de besluiten die je neemt en in welk tempo. Ieder mens handelt en wandelt, reilt en zeilt in eigen tempo. Dat is vaak het tempo dat het beste past bij die persoon. Persoonlijk vind ik dan ook dat die ruimte er moet zijn. Dat geeft juist die kracht en energie dat je nodig hebt om tot je doelen te komen. Wanneer je een antwoord weet, weet je een antwoord. De meeste mensen blijven dan toch hangen in twijfel. Mijn tip: Hang wat minder in twijfel, wanneer je antwoord al duidelijk is voor jezelf. Hak dan ook de knopen zo spoedig mogelijk door.

Gebruik de tijdlijn als peiler voor de vragen: ‘Wat verlang ik NU van mijn leven’? En ‘hoe ga ik dat wat ik verlang behalen’? ‘Welke stappen ga ik daarvoor nemen’?

Lees ook deze boekrecensie: Money Master The Game – Tony Robbins 

5. weekplanner

Nu dat wat jij belangrijk vindt is opgebroken in deadlines en mijlpalen, dingen waarmee je een meerwaarde wil bieden, kun je efficiënter met je tijd omgaan. Maak dan een weekplanner. Elke week zou je minimaal 3 work-outs gepland moeten hebben staan, of een activiteit in het teken van sport en beweging. Elke week zou je vrije tijd gepland moeten hebben voor jezelf. Maar ook familie tijd. Ook zou je iedere week een creatieve activiteit gepland moeten hebben staan. En tijd om dingen in te halen.

Ook fijn om te lezen: Multitasken bestaat niet! – Boek van David Crenshaw

Dit zijn blokken van tijd die je iedere week zou moeten kunnen doen. Als de planning er niet is wordt het geen gewoonte. Geen routine. En als iets routine wordt, wordt het gemakkelijker om je eraan te houden. De eerste weken naar de sportschool gaan is altijd vreselijk. Maar wanneer die eerste weken eenmaal om zijn, kost het je ook niet meer zoveel moeite.

6. Dagelijkse planner voor betere time-management

Het begint in de ochtend, wanneer je opstaat. Voordat je je in gaat checken in de wereld, op je telefoon. E-mails lezen en andere dingen die je bezighouden in de ochtend zoals rond rennende kinderen, bedenk dan voor jezelf het volgende. ‘Welke drie dingen moet ik doen om vooruit te komen en iets te bereiken vandaag’? Zodat ik weet dat ik gefocust ben, in de flow kom en het gevoel heb dat ik progressie maak. Dat maakt dat je een energie krijgt om in de richting van je levensdoel te gaan werken. Als jij niet even met jezelf gaat zitten in de ochtend en je houdt jezelf voor de gek en je geeft aan dat je er wel even voor gaat zitten wanneer je je e-mails hebt gedaan, op social media hebt gereageerd en berichtjes hebt gestuurd. De kinderen hebt aangekleed en naar school hebt gebracht. Dan ga jij het niet doen. Die dagelijkse planner. Dan ontwikkel je een leven waarin je voornamelijk reageert in plaats van dat het strategisch is.

Ook even lezen: Betere prioriteiten stellen? Begin hier!

Als je bovengenoemde ideeën toepast:

  • Kom je in de flow
  • Raak je gefocust
  • Je krijgt discipline om die dingen te kunnen doen

In plaats van dat je aan het eind van het jaar terugkijkt op wat je bereikt hebt het afgelopen jaar. En het antwoord valt je tegen. Je kunt dan het gevoel hebben dat je bent stil blijven staan in jouw ontwikkeling.

Lees ook dit artikel: 10 tips voor een gelukkiger leven