Veranderen zal je nooit en dit is de reden

0
1056
Veranderen zal je nooit en dit is de reden. Waarom je nooit zal veranderen, jij veranderd niet, jij gaat niet veranderen, ik wil veranderen, ik kan niet veranderen, het lukt me niet om te veranderen, ik wil het anders doen

Veranderen zal je nooit en dit is de reden. Als je de noodzaak van het veranderen niet inziet, er geen pijn is dat zwaar genoeg weegt om die stap te zetten, dan ga je die motivatie niet vinden.

Obstakels en hindernissen

Je hebt vast iets dat je graag wenst te veranderen. In je relaties, werk, hobby’s, financiën, met je kinderen, je vrije tijd. Je hebt het ook vast al geprobeerd. En je bent vast al met je kop tegen de lamp aangelopen, met je rug tegen de muur gezet. Kortom dat leuke idee, die fantastische gedachte, die droom van jou is niet doorgegaan. Er zijn teveel obstakels. Hindernissen. Het kost teveel tijd, pijn, moeite, zweet of tranen.

Als je de noodzaak van de verandering niet inziet, ga jij niet veranderen.

Ook interessant: Altijd druk, ik heb geen tijd voor mezelf

De man die wou veranderen

Ik heb laatst een prachtig voorbeeld gelezen over een man die wenste dat zijn leven zou veranderen. Hij had een prachtige carrière. Werkte vijf doordeweekse dagen. In het weekend was hij vrij. Hij verdiende ook nog eens meer dan de gemiddelde Nederlander. Hij woonde in een villa. Met zijn (ex-model) topvrouw en geweldige dochters.

En ook hij had gelezen over de grootste wens van mensen die op hun sterfbed lagen. Namelijk de wens dat ze graag meer tijd hadden doorgebracht met geliefden. De wens meer van hun eigen dromen en ambities nagejaagd te hebben. En hij wou dat ook.

Ambitieus als de middle-aged man was, die graag in zijn vrije tijd de schommelingen van de beurs volgde. Af en toe zijn vrouw verwende met een saunabezoekjes. De nieuwste gadgets kocht voor zijn dochters lief. En af en toe wandelde met hun prijswinnende golden retriever. Stelde hij zijn plan om te veranderen op.

Mijn veranderlijst:

=> drie keer per week naar de sportschool

=> een dag per week een doordeweekse dag extra vrij

=> iedere dag twee keer mediteren

=> een keer per maand naar een meeting voor happiness

=> iedere ochtend en avond tegen vrouw en dochters zeggen hoeveel hij van ze houdt.

Reden: ‘ik mis voldoening in mijn leven, ik wil graag ervaren dat mijn leven van betekenis is‘.

Een goed begin

Hij had met zijn baas overlegd. Toevallig was hij dat zelf. En het was mogelijk om een extra dag vrij te krijgen. Hij schreef zich in bij een sportschool (aan zee) om van het uitzicht te kunnen genieten tijdens het sporten. Wil je veranderen, verander dan ook je uitzicht. Dat vind ik dan wel weer mooi gevonden. De meditatie had hij gedaan. Hij had zijn liefde uitgesproken en in de derde week de meeting gepland.

Een kleine tegenvaller

En zo ging het eigenlijk drie weken helemaal goed. Tot dat er stress uitbrak in het bedrijf. Een boekhouder had de zaak verknalt en zo liep het bedrijf in een maand tijd ruim een half miljoen aan inkomsten mis. Dus meneer de directeur knalt na uitgebreid overleg de boekhouder de laan uit. Met een opflikkerpremie want de termijn zat er nog niet op. Een nieuwe boekhouder, daar zit hij toch nog even niet op te wachten. Want waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Hij besluit de vrije dag in te leveren en het zelf te gaan doen.

Nog meer slecht nieuws

Twee weken gaan goed hij had inmiddels de tweede meeting gepland. De eerste is hem goed bevallen. Hij heeft de sollicitatieprocedure gestart om een nieuwe boekhouder te werven. Ook het sporten loopt nog prima. Maar dan ineens krijgt hij een naar bericht. Zijn vrouw gaat bij hem weg. Voor hem zo in een keer. Ware het niet dat het uitspreken van de liefde naar zijn vrouw en dochters eigenlijk zijn laatste strohalm was om zijn relatie te redden na jarenlang strijd en onbegrip in hun relatie. Ze neemt de dochters mee. Er volgt een lange juridische strijd omdat ze het maar niet met elkaar eens worden.

Veranderen zal hij nooit

Zijn prioriteiten verslonzen. Hij verliest zich in zijn werk. Thuis is er niemand die op hem wacht. Zijn dochters zien hem te weinig. Zijn lijst om te veranderen verdwijnt in de ton. En hij is zichzelf volledig kwijt.

Wat blijkt: hij had dus al jarenlang een relatie die op spanning stond, maar hij wou geen strobreed toegeven totdat zij al had aangekondigd hem te verlaten. Omdat hij nooit concessies wilde doen. Hij was alleen maar met zijn werk bezig. Daardoor kreeg hij weinig beweging, waarop de dokter heeft gezegd dat hij last heeft van hartfalen. Zijn werk zorgde voor constante spanning op het werk als thuis en hij dreigde zichzelf al te verliezen. De psycholoog had aangeraden om ontspannende activiteiten te gaan doen en meer aan zichzelf te gaan denken. En die boekhouder had al eerder fouten gemaakt wat het bedrijf tot drie maal toe een miljoen had gekost.

Wat hij al wist en toch veranderde hij niets

En al bovenstaande wist hij ruim drie maanden voordat hij zijn lijstje opstelde. En het lijstje zag hij niet als onderdeel van hem zelf. Want hij wou niet veranderen. Zelf niet in de wetenschap van al bovenstaande. Het lijstje om te veranderen, zag hij als wens van anderen. Anderen hadden de wens dat hij zou veranderen. Zelf zag hij de meerwaarde er niet van in. Ook al wist hij: Als je niet veranderd zal het resultaat dat je uiteindelijk krijgt niet veel afwijken van dat wat je al gekregen hebt.

Waarom hij niet inzag dat het belangrijk was voor hem om te veranderen? Daar ben ik helaas nog niet achter. Als je het weet of denkt te weten, zie ik het graag in de reacties.

Veranderen, plezier en pijn.

Persoonlijk en dan ben ik eerlijk, ik heb ook niet alles goed gedaan in mijn leven. Ik heb ook vaak genoeg op het punt gestaan dat het veranderen voor mij echt urgentie was. Het was op dat moment voor mij het meest belangrijke om te doen. Maar wat bepaald die urgentie dan? Uit mijn persoonlijke ervaring verander ik pas wanneer iets echt pijn doet. Het is algemeen bekend en ik heb het tevens vaker benoemd, dat men wegbeweegt van pijn, in de richting van plezier.

Nu heeft plezier verschillende gradaties, waaronder dat wat ik het snelle plezier noem. Dat koekje, dat snoepje, die Ben en Jerry’s of die zak chips. Nog een paar schoenen, we hebben er nog niet genoeg van. Een bos bloemen op de tafel. Een computerspelletje. Een dagje sauna. Met de kinderen naar de speeltuin. Een promotie.

En het plezier waar je langer van kunt genieten. De aanschaf van een huis, trouwen met je levenspartner, samen een kindje maken en/of opvoeden. De koop van een auto. Het starten van een eigen bedrijf, of het bekennen van overtuigingen die niet werken, accepteren wat je niet kunt veranderen, bewustwording, zelfacceptatie.

Lees ook: Wat is er voor jou nu echt belangrijk?

Wanneer we pijn voelen, willen we weg bewegen van de pijn

Wat pijn doet raakt je het meest. Een overlijden, een ontslag, het besef dat je niet op de juiste plek zit bij je werkgever, een verbroken relatie, een gedwongen verkoop van je woning, je kunt het zo gek niet bedenken. En wanneer we pijn voelen, willen we weg bewegen van de pijn. Ofwel we gaan een andere uitdaging aan, of we vluchten in snelle pleziertjes. Heb jij ooit zoiets meegemaakt waarvan je dacht, dit vind ik echt zwaar vervelend, hier wordt ik verdrietig van. Ik ga mij tegoed doen aan een avondje stappen met vriendinnen, vrienden, of ik ga morgen lekker shoppen om eens niet aan die emoties te denken?

Wat pijn doet raakt je het meest

Ik denk dat het meest belangrijk is als je wil veranderen en blijvende verandering in je leven wenst, dat je dan jezelf een bewust onder de loep moet gaan nemen. Niet meer eromheen draaien. Wat maakt dat jij je voelt, zoals je je voelt? Je wil veranderen, wat maakt dat zo belangrijk? Wat is de achterliggende gedachte van de reden waarom je wil veranderen?

Ook interessant: Een aangrijpende gebeurtenis meegemaakt, hoe ga je er mee om?

Een aantal tips dat je kan helpen om verandering door te voeren in je leven.

  1. Denk eens na over succesmomenten in je leven, wat heb je toen behaald?
  2. Wat deed je in die succesmomenten? Hoe stelde jij je op?
  3. Wat waren je gedachten over die succesmomenten?
  4. Wat waren je gevoelens bij die succes momenten?
  5. Lees dit artikel: Overtuigingen die je beperken
  6. Lees dit boek: Dromen, durven, doen – door Ben Tiggelaar
  7. Lees dit boekreview: The Secret Boekreview
  8. Doe deze oefening: Wie is je grootste voorbeeld?

Helpen mijn tips je op de verandering te scheppen die je wenst. Dan lees ik er graag over in de reacties. Denk je dat iemand zich geholpen voelt bij het lezen van deze blog, deel hem dan graag! Ik hoop namelijk zoveel mogelijk mensen te bereiken die het maximale uit hun leven willen halen. En jij kan me daarbij helpen!