Een korte geschiedenis van de tijd – Stephen Hawking

0
510
Een korte geschiedenis van tijd, tijd, geschiedenis van tijd, Stephen Hawking

Een korte geschiedenis van de tijd – Stephen Hawking. Onlangs op 14 maart 2018 is Stephen Hawking overleden. Hij was een Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hawking is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten, en kosmologie. Eerder al schreef hij de international bestseller ‘het heelal’. Zie de link voor meer informatie. Deze recensie gaat over het boek van Stephen Hawking over een korte geschiedenis van de tijd. En hoe wij onze plaats in deze kosmos soms onbeduidend aanvoelt. 

Ziekte

De ziekte ALS werd bij Stephen tijdens zijn studenten tijd al vastgesteld. Het zorgde voor een volledige verlamming van zijn lichaam en later ook kreeg hij een levensbedreigende longontsteking met als gevolg dat hij zijn spraakvermogen verloor. Door middel van een spraakcomputer en zijn interesse door het verklaren van verschillende theorieën om zichzelf en daarmee de mensheid te verrijken houdt hem scherp, gemotiveerd en gedreven. Hij heeft verschillende prijzen en medailles gekregen voor zijn werk. De grootste is de ‘Presidential Medal of Freedom’.

Over het boek

We proberen iets te begrijpen van onze plaats in de kosmos. En onze plaats te duiden. Wat weten we nu echt over het universum? En waar het leven is ontstaan? Wat is het begrip van tijd? In het boek een korte geschiedenis van de tijd gaat het over het beeld dat wij hebben van het universum. Waar dat is ontstaan, de geschiedenis ervan en wat onze beeldvorming vandaag de dag is over het universum. Stephen Hawking wordt als natuurwetenschapper vaak vergeleken met een moderne Albert Einstein. Hij heeft het ook over hoe het universum zich van tijd tot tijd steeds verder uitbreid.

Mijn visie op het boek

Het is een prachtig boek, waarbij complexe materie op een relatief eenvoudige manier is uitgelegd. Een klassieker die in geen enkele boekenkast mag ontbreken.

Een korte geschiedenis van tijd, tijd, geschiedenis van tijd, Stephen Hawking
Dit boek leest lekker weg, en je leert er een hoop van. Ik kan hem van harte aanraden. Het leest vlot, met soms wat ingewikkelde beschreven fenomenen. Dit wordt echter keurig opgelost door foto’s met uitleg. Bestel hem hier!

Bestel ook de prachtige autobiografische film over het leven van Stephen Hawking!

Een prachtige film waarin duidelijk weergeven wordt hoe je toch een maximaal leven kunt leven ondanks een chronische ziekte en continuerende gezondheidsklachten.

Theorie van alles, Stephen Hawking, Stephen Hawking overleden, film Stephen Hawking, moderne albert einstein
De prachtige ‘Theory of Everything’ biedt je inzichten wanneer je je leven lang gezondheidsklachten ervaart en hoe je dan toch een geweldig leven kunt leiden! Ook voor mensen die niet ongeneeslijk en/of chronisch ziek zijn zeer interessant en leerzaam.